Odafigyel és bátorít a gyermeksuttogó...

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebészt sokan csak Gyermeksuttogóként emlegetik, ami nem csoda, hiszen az a hitvallása, hogy nem a balesetet szenvedett sérülttel foglalkozik, hanem a gyermekkel, s a gyógyítás mellett elsődleges célja, hogy a kicsik jól és biztonságban érezzék magukat a rendelőben.

Család-otthonBalogh Boglárka2020. 02. 02. vasárnap2020. 02. 02.
Odafigyel és bátorít a gyermeksuttogó...

Kőnig Róbert gyógyító családból jött, de a kezdetek nem nevezhetők túl egyszerűnek:

– Máramarosszigetről származunk, de nagy a család, rokonaink élnek Debrecenben is. A magyar identitást mindig megőriztük. Emlékszem, hogy a román óvodában, ahová azért jártam, mert nem adódott más lehetőség, a nemzeti ünnepeken mindenki népviseletet öltött, kivéve engem: édesapám nem engedte, mert mi magyarok vagyunk.

Akkor én ezt nem értettem, ám később az iskola kemény leckét adott. Két tannyelvű intézménybe jártam, ahol a magyarul tanuló kisdiákok délelőttönként a román nagyfiúkkal voltak összezárva. Minden egyes szünet maga volt a túlélés: a származásunk miatt hecceltek, sokszor megvertek minket a felsőbb tagozatosok.

Ebben a helyzetben testileg és lelkileg is megedződtem. Végül ’89-ben megszületett a húgom, megtörtént a rendszerváltás is, édesapám azt mondta: nem lesz Máramarosszigeten jobb dolgunk, sőt!

Így költöztünk Derecskére, ahol édesanyám átvette az egyik gyermekgyógyászati praxist, édesapám pedig ötvenéves fejjel megvalósította, amire vágyott: velem egy időben elvégezte az egyetemet. Én Szegeden orvosnak tanultam, ő Debrecenben a szociálismunkás-képzést választotta.

A kilences szám végigkíséri a 38 éves doktor életét: kilenc évig élt Erdélyben, ennyi időt töltött Derecskén, aztán Szegeden, s most a 9. évét tapossa Budapesten is.

Dr. Kőnig Róbert, gyermekorvos.

Kétesztendős, angliai magánklinikákon tett kitérő, majd a fél világ bejárása után rezidensként került a Madarász utcai gyermekkórházba, ahol megismerte mentorát, dr. Mona Tamás főorvost, aki felismerve a fiatal orvos tehetségét, teherbírását, magával vitte a János Kórházba, ott azóta is együtt dolgoznak.

– A gyermeksebészet kicsi szakma, jó, ha 80-90-en vagyunk benne, ráadásul folyamatos a tanulási lehetőség, itt mindig lehet operálni. Mi, kollégák összetartunk, nincs a fiatalok és idősebbek között versengés. Senkinek nem volt megjegyzése, amikor szuperhősös pólóban, gyerekek dekorálta ruhában jelentem meg a rendeléseken. A kicsik miatt talán mi, gyermekorvosok is mások vagyunk, mint a felnőttellátásban dolgozók.

Miki egeres munkaruha, óriásplüssök a rendelőben, ajándék minden kis betegnek, s persze odafigyelés meg humor vár azokra, akik Kőnig dokit felkeresik a rendelőben.

– Nincs semmi titok – mosolyog Róbert, mikor megkérdezem, hogyan lett ilyen népszerű a szülők, a gyermekek és most már a média körében is, hiszen folyamatosan szerepel a televízióban, interjúkat ad, az UNICEF kampányában is részt vett.

– Egyszerűen gyermekközpontúbb környezetben szeretnék dolgozni. Nekem is sokkal könnyebb úgy vizsgálnom, operálnom a gyereket, ha nem sír, hanem mosolyog, s így a szülők is átveszik a pozitív energiákat. Minden vizsgálat kezdetén szánok rá időt, hogy elnyerjem a kicsik bizalmát.

Mielőtt megkérem őket, hogy másszanak fel a vizsgálóasztalra, megdicsérem a lányok pörgős szoknyáját, hajcsatját, a kisfiúkkal számba vesszük az aktuális szuperhősöket. A szülők gyakran meghökkennek, hogy először nem hozzájuk fordulok, hanem száz százalékban a gyerekkel foglalkozom.

De aztán gyorsan megértik az okát. Az a fajta orvos vagyok, aki ügyel arra is, hogy a kontrollvizsgálatokra hozzám jöjjenek vissza a gyermekek. Rengeteg szeretetet, ajándékot, rajzokat, oklevelet kapok tőlük. Ez a munkám igazi elismerése.

Sokukkal tartjuk a kapcsolatot később is, engem bármikor fel lehet hívni mobilon, vagy üzenhetnek a Facebook- vagy az Instagram-oldalamon is.

A doktor a jövőbeli terveiről is szívesen beszél:

– A médiával való jó kapcsolatomat szeretném mindannyiunk javára felhasználni. A Gyermeksuttogó nevet Peller Anna színésznő, műsorvezető ragasztotta rám, ezért a keresztanyukámnak hívom. Sokat segít nekem a férjével az új projektemben is.

Ismeretterjesztő műsort készítünk, amelyben a szakmámhoz tartozó információkat szeretnék átadni a szülőknek, nagyszülőknek, leendő szülőknek, gyerekeknek úgy, hogy közben szórakoztatok. Mert így a legkönnyebb tanulni és tanítani is. Sajnos kevés a hiteles információ az interneten a betegségekről, azok kezeléséről, s ami a legfontosabb, a megelőzéséről.

Természetesen nagyon hasznos, hogy tudjuk, miként kell valakit újraéleszteni, de valljuk be, a hétköznapi ember élete során szerencsére ritkán találkozik efféle éles helyzettel. Viszont kificamodott bokája, törött karja, fájós hasa lehet neki vagy a gyermekének.

„Minden vizsgálat kezdetén szánok rá időt, hogy elnyerjem a kicsik bizalmát”- mondja a doktor.

A Szent-Györgyi Albert Díj megnyerése után a Goodwill Pharma úgy döntött, hogy szponzorként a fiatal doktor mögé áll, így az említett műsorból több epizódot már leforgattak. A Kőnig Doki helyre teszi című minisorozat részei a doktor saját YouTube-csatornáján lesznek megtekinthetők.

– Tréfásan azt szoktam mondani, megpróbálom a médiát arra használni, hogy egészségügyi információkat adjak át érthetően, mert nagyon önző ember vagyok.

Amellett, hogy minél kevesebb aggódó anyukával, apukával szeretnék találkozni a rendelőben, azt is jó lenne elérni, hogy megértsék, mi történt a gyermekükkel, mi zajlik a szervezetében, hogyan tudnak nekik segíteni, illetve tevékenyen részt venni csemetéjük gyógyulási folyamatában.

Mert a magabiztosan viselkedő szülő jelenléte tökéletes megnyugvást ad az akár súlyosabban sérült gyermeknek is.