Óvatosan, higgadtan az utakon nyáron is

Kívánom valamennyi olvasónknak, hogy a családjában minél többen elmehessenek nyaralni szép hazai tájainkra vagy külföldi üdülőhelyekre. Aki kocsival kel útra pihenni, érdemes az autóját, saját magát és az utasait felkészítenie a kiruccanásra.

Család-otthonBudai Horváth József2021. 06. 24. csütörtök2021. 06. 24.

Kép: BHJ Túlélőtúra Autó kocsi pakolása nyaraláskor biztonság csomagtartó kalaptartó 2021.06.13. hozzájárulásos CSAK SZABAD FÖLD fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Óvatosan, higgadtan az utakon nyáron is
BHJ Túlélőtúra Autó kocsi pakolása nyaraláskor biztonság csomagtartó kalaptartó 2021.06.13. hozzájárulásos CSAK SZABAD FÖLD fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Elindulás előtt mindenképpen ellenőrizzük a kocsi folyadékszintjeit (hűtővíz, motor- és fékolaj, ablakmosó), a pollenszűrő tisztaságát, a légkondicionáló hatásosságát, az abroncsok állapotát és a guminyomás megfelelő értékeit. Ha a mai módi szerint defektjavító szettel vettük a kocsit, tudnunk kell, hogy az csupán a szögek, csavarok okozta lassú defekttel szemben segít, a komolyabb sérülésre nem ad orvoslást.

Ezért hasznos kölcsönkérni egy mankókereket, és mellé az emelőt, a csavarkulcsot se feledjük el bepakolni. Nem árt, ha van nálunk tartalék ékszíj is. Persze külföldön is beszerezhető bármilyen alkatrész, ám nem mindegy, milyen áron. Ha az autónk még garanciális, vigyázzunk, hogy az utazás során ne lépjük túl a kötelező szerviz időpontját, inkább egy-kétezer kilométerrel hamarabb vé­­geztessük el az átvizsgálást.

A nyaraláshoz – mindenféle időjárásra és alkalomra készülve – általában sok cuccot viszünk magunkkal, amiből a tetőre csak módjával pakoljunk: a széllökések a csomaghalmazba belekapva veszedelmesen megcibálhatják a kocsit. Ugyanígy a kalaptartót is kíméljük: egyrészt a feltornyozás akadályozhatja a kilátást, másrészt hirtelen fékezésnél a nyakunkba zúdulhat.

Csúcsidő

Számítsunk a dugókra: rengetegen indulnak vakációra, a nyári hónapokban sokfelé javítják, illetve építik az utakat. Csúcsra jár a motorosok és a kerékpárosok szezonja, a hőségben a gyalogosok óvatlanabbak.

A sofőrök figyelmébe ajánljuk az Országos Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának megszívlelendő tanácsait is. Bárhová indulunk, a megfelelő okmányokat ne feledjük magunkkal vinni: a legtöbb európai országban a vezetői engedély „távolléte” büntetéssel jár. S ha itthon a járvány miatt lejárt műszakival autózhatunk is, külföldön kevés lehet a magyarázkodás.

Ha már elértük az úti célunkat és berendezkedtünk, általában igyekszünk mihamarabb felderíteni a strandokat, boltokat, vendéglátóhelyeket. Lehet, hogy ezek csupán néhány perces kiruccanások, de egyetlen sofőr se nagyon engedje el magát, csakis az ésszerű határig lazuljon el: az ismeretlen terepen minden figyelmetlenség nagy galibát okozhat.

Meglehet, lezser módszer mezítláb vagy strandpapucsban vezetni, ám a pilóta lába könnyen lecsúszhat a pedálokról vagy közéjük akadhat. A felfújt gumimatracot a tetőablakon kidugva szállítani ötletes, ám veszélyes megoldás.

Ugyanígy hiba, ha – bármilyen rövid időre is – az engedélyezettnél többen préselődünk be a kocsiba, hiszen a „feleslegnek” nem jut biztonsági öv. S aki menetközben az anyósülésben hanyagul felteszi a lábát a műszerfalra, jusson eszébe, hogy balesetkor a légzsák nem csak nem véd, de még sérülést is okozhat.

Szomjasan, eltikkadva senki ne üljön a volán mögé: brit kutatók vizsgálata szerint a kiszáradt sofőr ugyanazokat a hibákat követi el, mint amelyik megivott fél liter bort! Legyen nálunk elegendő folyadék, amiből a pilóta és az utasok is bőven kortyolhatnak. Vigyünk magunkkal egy műanyag kannát, amit a szállás- vagy pihenőhelyeken vízzel feltankolhatunk. Ez aprócska dolognak tűnhet, de segít megőrizni a frissességünket.

Felkészültek? Gondtalan nyári utazást kívánok!