Pasik az Olümposzról

OLYAN VAGY DRÁGÁM, mint egy görög isten! – hízeleg a nő, ha fülig szerelmes. Rusznyák György történész játékos elmélete szerint a mai férfitípusok valóban hasonlítanak az ókori istenekre: ki a tekintélyes Zeuszra, ki a füllentésre hajlamos Hermészre, mások meg inkább a pityókos Dionüszoszra…

Család-otthonPalágyi Edit2018. 03. 01. csütörtök2018. 03. 01.
Pasik az Olümposzról

Rengeteg konfliktus fakad abból, hogy a nők az „ideális” partnert keresik. Az igazi férfit, aki izmos és rettenthetetlen, mint az akciófilmek hősei és gondolkodás nélkül kimenti a rászorulókat az égő házból. Ám ha szíve hölgye arra kéri, zokszó nélkül lemond a sörözésről, és beül párjával egy romantikus filmre. Lehet, hogy az ilyen nagy Ő csak álom? – Nincs csupán egyetlen helyes, üdvözítő férfiszerep és világkép – véli Rusznyák György történész.

Az Új Akropolisz Kulturális Egyesület tanára szerint mindenki jobban járna, ha belátnánk: „tökéletes” férfi nem létezik. Békésebb volna az életünk, ha a társunkat vagy szülőként a gyermekünket olyannak fogadnánk el, amilyen.

A férfiaknak sem kéne görcsölniük, hogy megfeleljenek a divatos macsóideálnak, amit az amerikai filmek közvetítenek. Az a férj, aki szereti az elmélyült barkácsolást, sosem lesz szívtipró James Bond. Attól a fiútól pedig, aki imád csavarogni, új tájakat bebarangolni, ne várjuk, hogy otthon főzőcskézzen.

A mai férfiak is besorolhatók a hét görög isten típusaiba, sokan 2-3 istenség tulajdonságait is hordozzák. Ezek az archetípusok, ősképek a lelkükben élnek – fejtette ki egri előadásában Rusznyák György. Meggyőzte hölgyhallgatóságát: ha így közelítünk az életünkben felbukkanó férfiakhoz, könnyebben megértjük őket, felfedezve személyiségük értékeit és árnyoldalát. Lássuk hát az isteni típusokat!

Dionüszosz: a mámor istenét a lelkesedés és a szenvedély hajtja. Mindig kapható a jó bulira, s pillanatnyi ötlettől vezérelve bármikor otthagy csapot-papot. Folyton a nőket kergeti, nem éppen mintaférj. A lányokat leveszi a lábukról, majd továbbáll, az élete mint a hullámvasút. Ő a lázadó rocksztár; Elvis Presley, Michael Jackson és a Hair című film főszereploje, Berger is e típusba tartozik.

Hermész: a pásztorok, utazók, kereskedők – és a tolvajok – védelmezője. Fontos számára a barátság. Szót ért mindenkivel, ezért igen népszerű. A legszívesebben örök kamaszként csatangolna a világban: az utazás a lételeme. Egy kis hazugságért nem megy a szomszédba, a stikliket „okosban” megoldja, így a politikuspályán is beválik. Ilyen típus a focista Maradona, az űrhajós Gagarin és a magándetektív Poirot.

Apollón: az orvoslás és a jóslás jóképű istene harmóniára törekszik. Az ilyen férfi elegáns, ad a megjelenésére, s csak szép nővel mutatkozik – mint például George Clooney.
Fontos számára a tudás, tiszteli a szabályokat, ezért a fociban ő a bíró. Az intimitást nehezen éli meg, néha szorong. Mindent jobban tud és mindig igaza van, de idegesítő is lehet, hogy ő a „Mr. Tökéletes”.

Árész: a hadisten erős, ügyes, izmos, elszánt, de nem túl bonyolult lélek. A teste számára a legfontosabb, ezért leginkább egy edzőteremben futhatunk vele össze. Bárkit megkap vagy legyőz, de veszíteni nem tud. A tettek embere, az elvont beszélgetés nem az ő asztala. A vadnyugati filmek hoseit játszó Clint Eastwood és Charles Bronson, s a forrófejű focista, Zidane is ilyen.

Héphaisztosz: a kovácsisten mai megfelelői akkor érzik elemükben magukat, ha bezárkózhatnak a műhelyükbe és fúrhatnak-faraghatnak, barkácsolhatnak. Ha nem hagyják őket békén, könnyen dühbe gurulnak. E típus megszállottan képes dolgozni, mint hajdan a szobrász Michelangelo. Kiváló a kézügyessége, kreatív, mégis sokan lenézik, mert szófukar és nehezen mutatja meg az értékeit.

Orpheusz: az újjászületés istene valódi csodabogár a férfiak sorában. Hajdan közülük kerültek ki a sámánok, s ma is rejtőzködő lények, a csapatjáték nem nekik való. A bölcsességet keresik, és ha tehetik, nem vegyülnek a tömegbe. Érzékeny lelkűek, a tökéletes nőt hajszolják, de talán sosem találják meg. A Star Wars kitalált szereplője, Luke Skywalker épp ilyen, miként a dalai láma is.

Zeusz: a főisten ragaszkodik a hatalomhoz, nem akar róla lemondani.
Alacsony sorból is felküzdi magát, mint például az autógyáros Henry Ford vagy Napóleon. Született vezető, lételeme a küzdelem, nem turi az ellentmondást. Férfiként vele egyenrangú, erős nőt választ, aki segíti ot a karrierjében is. Lehet belőle igazságos uralkodó, de maffiózó Keresztapa szintén. Igazi Zeusz férfi igen kevés akad, sokan inkább csak játsszák a nagyfőnököt…  

Ezek is érdekelhetnek