Rendhagyó rend az alma materekben

A tanév utolsó két hetére újra megnyíltak az iskolák kapui, és bölcsődébe, óvodába is járhatnak a kicsik. A tapasztalatok szerint egyelőre sehol nincs telt ház.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 06. 15. hétfő2020. 06. 15.

Kép: Salgótarján, 2020. május 25. Fertőtlenítik egy gyermek kezét a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én. A koronavírus-járvány miatt bezárt óvodák vidéken május 25-től, Budapesten június 2-tól fogadják ismét a gyerekeket. MTI/Komka Péter, Fotó: Komka Péter

Rendhagyó rend az alma materekben
Salgótarján, 2020. május 25. Fertőtlenítik egy gyermek kezét a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én. A koronavírus-járvány miatt bezárt óvodák vidéken május 25-től, Budapesten június 2-tól fogadják ismét a gyerekeket. MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter

Az iskolák március közepén álltak át a digitális oktatásra, sok gyerek két és fél hónapig nem találkozott az osztálytársaival, pedig nagyon várták már. A kisebbek otthoni felügyelete nem kis nehézséget okozott a szülőknek, így sokan fellélegezhettek, amikor megjelent a kormányrendelet, amely szerint június 26-ig minden általános és középfokú iskolában megszervezik a tanulók felügyeletét.

Az oktatás továbbra is a digitális munkarend szerint folyik, de a felügyelet keretében tartható szakkör, sport-, egyéni és kiscsoportos felzárkóztató, tehetségfejlesztő foglalkozás.

– Mi májusban is szerveztünk ügyeletet a gyerekek számára, de csak egy ikerpár vette igénybe. Mindennap másik kolléga volt beosztva, tanultunk velük, megebédeltettük őket, vigyáztunk rájuk, míg megérkeztek a szüleik – meséli az egyik Jász-Nagykun-Szolnok megyei község általános iskolájának tanítónője.

– Június másodikán, amikor újranyitott az iskola, az alsós és felsős évfolyamokból összesen kilencen kértek ügyeletet. Az épületben mindent lefertőtlenítettek, ügyelünk a higiéniára. Egyébként nálunk is folytatódik a digitális oktatás. Aki szeretne szépíteni a bizonyítványán, még ezen a héten megteheti: lesz, akit behívunk az iskolába, mások online kapnak lehetőséget a javításra.

– A kisfiam már nagyon várta, hogy újra oviba mehessen. Bár reggel azzal köszönt el, hogy „anya, nagyon fogsz hiányozni”, de a dadus beszámolója szerint gyorsan visszatalált a közösségbe. Az egész épületben nagytakarítás volt, a függönyöket leszedték, a játékokat fertőtlenítették.

Az óvoda épületébe a fertőzésveszély elkerülése érdekében a szülők nem léphetnek be, az óvónők a kertkapunál veszik át a gyerekeket – számol be tapasztalatairól az Óbudán élő Fábián Anikó, a 4 éves Márk és a 7 éves Fanni édesanyja.

Az elsős kislány is örömmel ment iskolába, ahol az újranyitás utáni első napon szintén kevesen, mindössze 28-an jelentek meg a nyolc évfolyamból. Tanítás nincs a kicsiknek, játékkal töltik az időt, és sokat vannak a szabadban – bár a szülők szorgalmaznák, iktassanak be egy kis korrepetálást is, hiszen az elsősök számára nagyon fontos, hogy az alapokat biztosan elsajátítsák.

– Az én elsőseim is nagyon hiányoztak egymásnak – erősíti meg a tanítónő. – Hetes csoportokban tartottam nekik az énekórát a Messengeren, közben üzengettek egymásnak, hozták megmutatni a kutyájukat, a játékaikat. Nagyon bízom benne, hogy ősztől visszazökken az élet a megszokott kerékvágásba.

Mert így rendkívül nehéz volt, a szülőknek és a gyerekeknek is – s nekünk, pedagógusoknak szintén. Sokkal bonyolultabb úgy tanítani, hogy nem vagyunk együtt a diákokkal. Azt hiszem, ezt az időszakot mindenki megszenvedte.

Mit mond a rendelet?

Az egyidejű tömeges jelenlétet kerülve lehet ballagást és tanévzárót rendezni. Hasonló módon kell megszervezni a bizonyítványok kiadását is. Ha a tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és a saját intézményében nem tudnak felügyeletet biztosítani számára, úgy azt a lakóhelye szerinti településen működő iskolában kell megoldani. A gyermekfelügyeletben részt vevő diákoknak június 26-ig jár az étkezés az iskolákban, csak június 29-től állnak át a nyári szünetben alkalmazandó rendre.

 

Ezek is érdekelhetnek