Startra fel!

A munkába állást kívánja könnyíteni a július 1-jétől indult Start Extra és Start Plusz program: előbbi a tartósan állást keresők közül az ötven év felettiek és alacsony iskolai végzettségűek elhelyezkedését hivatott segíteni, utóbbi a kisgyermekes édesanyák helyzetén javítana.

Család-otthon2007. 07. 13. péntek2007. 07. 13.
Startra fel!

Idestova két éve indult el a kártyás foglalkoztatás úgynevezett Start programja, amely kétéves járulékkedvezményt biztosít valamennyi, pályakezdőt foglalkoztató munkáltatónak. A munkáltatónak a pályakezdő után a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék és a háromszázalékos munkaadói járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15 százalékának, második évében 25 százalékának megfelelő összeget kell közteherként befizetnie, ezenfelül a foglalkoztató mindkét évben mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás havi 1950 forintjának befizetése alól is. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium statisztikája szerint a kedvezmény alapjául szolgáló Start kártyát eddig több mint 47 ezer fiatal váltotta ki, és mintegy 11 ezer munkáltató 16 ezer fiatalt foglalkoztat ily módon.

Júliustól bővült a járulékkedvezménnyel támogatott rétegek köre. Start Plusz kártyát az a személy igényelhet, aki a gyes, a gyed, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának a megszűnését követő egy éven belül szeretne a munkaerőpiacra visszatérni, vagy aki a gyermek egyéves korának a betöltését követően a gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy nem áll foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban. Utánuk ugyanazok a kedvezmények járnak, mint amelyek a pályakezdők foglalkoztatásához kapcsolódnak, ily módon a munkáltató az első évben a foglalkoztatott bruttó keresetének 17, a második évben pedig hét százalékát spórolhatja meg.

A Start Extra kártyát az ötven év felettiek vagy életkorra tekintet nélkül a legfeljebb alapfokú végzettségű személyek válthatják ki, ha tartósan álláskeresőnek minősülnek. Az a munkanélküli tekinthető tartós álláskeresőnek, aki a kártya igénylése előtti tizenhat hónapból legalább egy éven át szerepelt a munkaügyi központ regisztrációjában. A pályakezdők ellenben akkor számítanak regisztráltnak, ha a kártyaigénylés előtti nyolc hónapból legalább félévnyire terjedt a regisztrációjuk. A Start Extra program keretében az első évben a foglalkoztató mentesül valamennyi, őt terhelő járulék, azaz a háromszázalékos munkaadói és a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék alól, a második évben pedig összesen 15 százalékos járulékfizetési kötelezettség terheli az általános szabályok szerinti 32 százalék helyett. A kártya kétéves érvényességi ideje alatt tételes egészségügyi hozzájárulást sem kell fizetni.

Mindkét új program esetében legfeljebb a minimálbér kétszeresét elérő kereset, 2007-ben havi 131 ezer forint után vehető igénybe a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezmény. Az érintetteknek érdemes kiváltani a Start kártyákat, mert a munkaadók a két évre szóló járulékkedvezmények miatt szívesebben alkalmazzák őket.

 

Fontos tudni!

A járulékkedvezmény mindegyik program esetében csak akkor illeti meg a munkaadót, ha a dolgozó a munkába lépést megelőző napon rendelkezik Start kártyával vagy azt helyettesítő igazolással. A kártyákat a területileg illetékes APEH-kirendeltségen kell igényelni, illetve a kérelem benyújtásához szükséges 07T34START jelű adatlap elérhető a www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/adatbejelentok címen is.

G. Sz.