Takarítsunk természetbarát módon!

Már letölthető az okostelefonokra az első magyar mobilapplikáció, amely segít biztonságos és környezetbarát tisztítószereket választani. Az alkalmazásban háromszínű pontrendszer, termékinformációk és tippek segítik a vásárlót.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 02. 03. szerda2021. 02. 03.

Kép: Tudatos vásárló mobiltelefonos applikáció okostelefon tisztítószerek veszélyei 2021.01.24 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Takarítsunk természetbarát módon!
Tudatos vásárló mobiltelefonos applikáció okostelefon tisztítószerek veszélyei 2021.01.24 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– A legtöbb környezeti és társadalmi probléma valamilyen módon összefügg azzal, mennyire tudatosan vásárolunk. Szeretnénk elérni, hogy az életmódunk a lehető legkisebb terhet rója a környezetünkre, a saját és mások egészségére.

Ehhez kívánunk minél több fogyasztót megnyerni, mert hisszük, hogy a piacnak van egyféle szabályozó ereje, és ha elég sokan leszünk, akik a vásárlásaink által is jelezzük, hogy szeretnénk fenntartható és etikus világban élni, akkor erre a piac többi szereplője, például azok a vállalatok, amelyek ezeket a termékeket és szolgáltatásokat előállítják, reagálni fognak – mondta az applikációt bemutató sajtótájékoztatón Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Ma már tudjuk, hogy a túlzott háztartási vegyszerhasználat komoly veszélyekkel jár. Tudományos kutatások sora bizonyítja, hogy káros lehet a hormonháztartásra, növelheti az asztma kockázatát, összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a rákos megbetegedésekkel.

Takarító- és tisztítószereink nem csak otthon szennyeznek, de hozzájárulnak a légszennyezéshez, a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot. Számos olyan termék található az üzletekben, amelyek összetevői károsak lehetnek az egészségre. Hatásuk elenyésző egy-egy termékben, de senki nem tudja megbecsülni, hogy az évek során rendszeresen használt vegyszerek összességéből ezek a hatások miként adódnak össze.

– A háztartási vegyszerek csomagolását különféle logók, címkék, minősítések borítják, vásárló legyen a talpán, aki képes eligazodni az apró betűs szövegtengerben, hogy egyesével kiderítse, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. A Tudatos Vásárló applikáció és a hozzá kapcsolódó adatbázis segít a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában – magyarázza Gulyás Emese.

Az applikációban szereplő termékek a leggyakrabban használt szereket fedik le hat termékkörben: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécé- és fürdőszobai tisztítók, ezek között megtalálhatók a piacvezető „kommersz” és a hivatalos ökocímkés termékek is.

A Tudatos Vásárló applikáció működése roppant egyszerű: a boltban a telefonunkkal leolvassuk a tisztítószer vonalkódját, de az appban a termékek között böngészve is rákereshetünk az adott szer adatlapjára, és máris megtudjuk az összetevőit, hogy kockázatos-e az egészségre, a környezetre, van-e hiteles környezetbarát minő­sítése.

A háztartási tisztítószerek kiválasztásában a közúti jelzőlámpákhoz hasonlatos besorolási rendszer segíti a vásárlót.

Zöld pötty:  Jó választás! Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. Itt a többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló – sokszor környezetbarát minősítésű – tisztítószerek vannak.

Sárga pötty: Válts zöldebbre! Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé környezetkímélő, de az is lehet, hogy kockázatosak, és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Előfordulhat köztük minősített környezetbarát, öko­címkés termék is.

Piros pötty: Használd körültekintően! Alkalmazásuk általában komolyabb környezeti vagy egészségügyi ártalmakkal jár, mint a többi terméké, és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ezekkel a termékekkel érdemes körültekintően bánni, esetleg elgondolkodni azon, valóban szükség van-e rájuk, helyettesíthetők-e enyhébb szerekkel.

Ezek is érdekelhetnek