Tejnye-bejnye

Miközben évek óta egyre népszerűbbek a szénsavas üdítők a 14 év alattiak körében, addig tej- és tejtermékfogyasztásuk messze elmarad a kívánatostól. A Diéta és Fitnesz segítségével nézzük, mitől fordulhat a kocka!

Család-otthonDénes Vanda2007. 09. 14. péntek2007. 09. 14.
Tejnye-bejnye

Magyarországon napjainkban az általános iskolások csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. Ha a felnőtteket is hozzávesszük, hazánk a friss tejtermékek és sajtok fogyasztásának világranglistáján a nem túlzottan előkelő 27., vajfogyasztásban a 26. helyet foglalja el.
Nagyrészt ennek tudható be, hogy a gyerekek kétharmadának elégtelen a napi kalciumbevitele, és nem jutnak elegendő vitaminhoz sem. Tehát létfontosságú rávenni a gyermekeket arra, hogy tejtermékeket, joghurtokat is egyenek. A kérdés már csak az: hogyan?
Kicsiknek: A gyerekek szívesebben fogadják el az ételt számukra kedves étkészletből. Ha az etetőszék, a gyerektányér, a műanyag evőeszköz, sőt a joghurtospohárka is színes, máris gyorsabban fog a pici kanalazni.
Segíts magadon: Engedje, hogy a gyereke önállóan vegyen ki annyit magának a nagy tál ételből, amenynyire vágyik. Így a motorikus képességeit is fejleszti, no meg az önbizalmát is növeli. Ráadásul az is kiderül, mekkora étvágya van, hiszen a kicsik tápanyagszükséglete gyorsan változik.
A kis kukta: Régi tapasztalat, hogy a gyerekek szívesebben kóstolják meg azt, aminek az elkészítésében segítettek. Biztassa tehát az étel keverésére, fűszerezésére.
Az idő megoldja: A kicsik is hihetetlen mennyiséget képesek elfogyasztani, de időbe telik, amíg hatékonyan tudják használni a villát, a kést, amíg megtanulják, hogyan szolgálják ki magukat, vagy hogy melyik ételt miként lehet a legkönynyebben elfogyasztani.
Újdonság: Az óvodásokra jellemző, hogy minden újdonságtól irtóznak. Kutatások kimutatták, hogy egy kisgyereknek nyolcszor-tízszer kell látnia egy fogást, mielőtt megkóstolná. Aztán minél gyakrabban találkozik vele, annál inkább megszokja, megkedveli.
Okos tálalás: Az óvodások, kisiskolások imádják az ételeket kézzel enni. Szeretik a formájukat, a színeiket, úgyhogy próbáljunk mi is mindent elválasztva (nem összenyomkodva, turmixolva), több kis adagban, gusztusosan a tányérra tenni.
Járjon elöl jó példával: Abból, amit a gyerek kap, ön is egyen. Fogyaszszon joghurtot, ha azt szeretné, hogy az a gyerek terítékéről is eltűnjön.
A maradék nem gond: Ne sürgesse a gyereket evéssel, és ne várja el tőle, hogy az utolsó falatig mindent felfaljon. Ez rossz étkezési szokásokhoz vezet, és rossz étkezési beidegződéseket alakít ki a gyerekben.

Ezek is érdekelhetnek