Teszt-vesz sarok

Mitől kerek a cipó?

Család-otthonPalágyi Edit2007. 09. 07. péntek2007. 09. 07.
Teszt-vesz sarok

Minél mutatósabb egy kenyér, annál gyanúsabb, hogy valamilyen adalékanyaggal „fújták fel” szép magassá és varázsolták puhává. Ezzel a ténnyel már másnap szembe kell néznünk, amikor is veknink egyszerre szárad és morzsálódik, mondhatnánk árnyéka ifjonti önmagának. Bizony erre is akadt szakmai vizsgálat, mely kimutatta: az utóbbi tíz évben átlagosan jó egyharmadával megnövelték a kenyerek térfogatát a kedves pékek, hogy szemre tetszetősebb darabokkal álljanak elő. Ráadásul a régi, kovászos eljárást túl hosszúnak találták, ezért adalékokkal gyorsítják a technológiát.
Tudjuk jól, a Magyar élelmiszerkönyv előírásai pontosan szabályozzák, mi kerülhet a tésztába. Ha a listát böngésszük, szembesülnünk kell vele: annak is ára van, hogy a nejlonba burkolt, szeletelt, tartós kenyerek nem véletlenül dacolnak legalább hat napig a penészedéssel. Ezeket mikrobiológiai romlást gátló adalékkal kezelték, s nem felejtették ki belőlük az öregedést (!) késleltető anyagokat sem.
De azért ma már nem minden szeletelt termék tartósított. Egy egri üzletben találomra levettem a polcról a Numan pékség magas, fényes héjú, házi jellegű veknijét, s a címkéről kiderült, hogy nem tartalmaz tartósítószert. Igaz, komplex sütőipari adalékanyagot annál inkább – ennek összetevőit azonban nem kötötte az orromra a cédula. A Kurdi pékség szemre hasonló termékén viszont olvashattam az összetevők sorát: lisztjavító, emulgeálószer, antioxidáns, savanyúságot szabályozó anyag, ecetsav, lecitin. Megnyugtatásul természetesen a búza- és rozslisztet, a vizet, az élesztőt meg a korpát sem felejtették ki belőle...
Kitér az élelmiszerkönyv arra, hogy színezni nem szabad a kenyeret. Amikor ugyanis a vevő szép barnát választ, hogy egészségének kedvezzen, a sok rost miatt teszi, s nem a „festőanyag” miatt. Egyedül a malátás kenyérbe keverhetnek némi karamellt a szín kedvéért. Mindezt kitanulva rájöttünk, miért kevert malátát magvas kenyerébe az említett Numan pékség. A malátát ugyanis nem ízesítőnek, hanem színezőnek használják, s ezt a címkén illik külön feltüntetni. Aki megfeledkezne erről, egyszerűen élelmiszer-hamisítást követ el.

Ezek is érdekelhetnek