Tíz centi alatti üti meg a mércé

Nincs abban semmi különös, ha valaki hátvakarókat, dögcédulákat, legyezőket, földgömböket, bibliákat, fejfedőket, papírvágókat, cselédcsengőket, morzsatálakat vagy minikönyveket gyűjt. De ha ezt mind egyszerre teszi, az már igencsak figyelemre méltó. Körmendi Imre lakásában járva az ember lépni is alig mer, nehogy leverjen valamit.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Tíz centi alatti üti meg a mércé

A tárgyak szeretete betegség - diagnosztizálja magán a kórt házigazdánk már a kezdet kezdetén. Egyúttal reméli: mivel az embereket is szereti, talán így megbocsátható gyógyíthatatlan gyűjtőszenvedélye.
A hetvenéves Körmendi Imre semmi mással nem magyarázza egy-egy kollekciójának születését, mint hogy az adott tárgyból - valami rejtélyes módon - egyszer csak hozzákerült egy. Aztán még egy és még egy. Aztán az összes többi. A német főtiszti karneváli süveg után jött a cigányvajda díszes sapkája meg a különleges inka fejfedő. A Siva istennőt mintázó sörnyitót követte a női aktos és a szarvas-, a ló- meg a halálfejes. Az állatos műanyag hátvakarókat pedig lepipálta a valódi állatmancsból készült darab.
Ha valamit gyűjteni kezd, meg sem áll néhány száz darabig. Bibliából több mint hétszázzal büszkélkedhet, a miniatűrtől a lutheri változaton át az idegen nyelvűekig. Szakácskönyvből nyolcszázat rejtenek a zsúfolásig tömött polcok, pedig tulajdonosuk - saját bevallása szerint - egy teát sem tud elkészíteni.
- De ha egyszer elkapott a gyűjtőszenvedély - tárja szét karját az irodalomért és a zenéért rajongó nyugdíjas. A legnépesebb tábor a miniatűr könyveké, 11 840 darab van belőlük. Szigorúan azok a könyvecskék sorolandók ide, amelyek széle-hossza nem haladja meg a tíz centit. A Lenin a kultúráról és a Némely étkek készítésének módgya megüti a mércét! Zenében a B-betűsök a nyerők: Beethoven, Brahms, Bach, Bruckner, Berlioz és Bernstein. (Na és Bartók? Házigazdánk rázza a fejét és mentegetőzik.) A kedvenc zeneszerzők életműve szinte teljes, a Bach-anyag például 153 CD-ből áll.
Mostanság leginkább a régi egyetemi leckekönyvek és diplomák izgatják, kétszáznál is több ilyet rejtenek a fiókok. A gyűjtő szempontjából ezek egyik erénye, hogy egyedi darabok, egyetlen példányban készültek. Nem is a hallgatók miatt érdekesek a dokumentumok, sokkal izgalmasabbak a tanárok aláírásai. Mészöly Júlia színésznek tanult az ötvenes években, leckekönyvét Hegedűs Géza, Básti Lajos, Sulyok Mária és Keleti László írta alá. Az izraelita vallású Somogyi Adrienn zenetanári oklevelén Bartók Béla aláírása díszlik.
Igazi asszonynépnek való csemegék a régi báli kellékek: a bőr-, szatén- és csipkekesztyűk, legyezők meg esernyők.
- Már csak ezért a fényképért megérte a gyűjtés - emlegeti Körmendi Iván az operaházbeli kiállításon készült fotót, amelyen Gina Lollobrigida piros báli ruhájában mélyen lehajolva bogarássza a régi, megsárgult táncrendeket.

Ezek is érdekelhetnek