Új gyógyszerek, kedvezményesebb ellátás

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 01. 22. szerda2020. 01. 22.

Kép: Visegrád, 2010. január 18. Gyógyszer, mellékhatás. Fotó: Ujvári Sándor

Új gyógyszerek, kedvezményesebb ellátás
Visegrád, 2010. január 18. Gyógyszer, mellékhatás. Fotó: Ujvári Sándor

Január közepétől huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást – közölte Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője. A készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és a szívelégtelenség kezelésére szolgálnak, összesen tizennyolc terápiás területen.

Bővült a kórházi ellátás során térítésmentesen igénybe vehető készítmények palettája, valamint a járóbeteg-ellátás keretében a kiemelt vagy emelt támogatással vényre rendelhető gyógyszerek köre is. Az említett betegségek kezelésére alkalmas készítmények rendkívül drágák, fogyasztói áruk nemegyszer milliós, több millió forintos tétel.

A miniszter kitért arra is, hogy a hazai gyógyszerellátás az utóbbi években gyorsan követte a nemzetközi trendeket, és az új készítmények alapvetően alakították át a terápiák és az ellátás körülményeit. Az utóbbi hat évben 1323 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás, amelyek 118 terápiás területen alkalmazhatóak.

Mind a meddőség kivizsgálása, mind a gyógykezelése ingyenessé válik. Fotó: Kállai Márton

Az utóbbi hetekben számos félreértés keringett arról, hogy mely időponttól lesznek ingyenesek a meddőséget kezelő gyógyszerek.

Évindító sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy ezek a készítmények február 1-jétől kaphatók majd térítésmentesen – s nem július elejétől, ahogy azt korábban sokan tudni vélték. (Jelenleg ezeket a gyógyszereket 90 százalékban téríti a társadalombiztosítás.)

A július 1-jei dátumról kormányrendelet szól, amely a december 19-i Magyar Közlönyben jelent meg. A félreértésre az adott okot, hogy Novák Katalin, az Emmi államtitkára decemberben bejelentette: már január elsejétől ingyenesek lesznek a készítmények.

A jövőben a meddőség kezelése nem piaci alapon történik Magyarországon – erről is szót ejtett a kormányfő.

A meddőségi centrumok államosításáról elmondta: ezeket elsősorban bioetikai okokból vásárolta meg az állam, mert egyrészt fontosnak tartják, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt a megvásárolt cégek tudására és eszközeire alapozva szeretnék teljesen ingyenessé tenni a meddőség kezelését az újjászervezett centrumokban.