Zajos éjszakák

AKI HORKOL, NEM ALSZIK – tartja egy dán mondás. Pontosítsunk: alszik, de nem jól. S az éjjeli hangzavar miatt nem alszik jól az alvótársa sem. Horkolnak férfiak és nők egyaránt, egyes felmérések szerint majd’ minden harmadik ember. A problémát nem szabad elbagatellizálni, mert egészségügyi gondok is állhatnak a hátterében.

Család-otthonH. E.2019. 04. 04. csütörtök2019. 04. 04.
Zajos éjszakák

Sokan nem is tudják, hogy horkolnak, mígnem kialvatlan, morcos párjuk szembesíti őket a ténnyel. A szemrehányás nem segít a problémán, hiszen senki nem tesz így szándékosan. Azért horkol az alvó, mert a belélegzett levegő áramlását valami akadályozza a légutaiban, vagy a nyelve, a gégefedője, esetleg a torka tájéka túlságosan ellazul. Felnőttkorban az orr és a garat betegségei mellett például orrsövényferdülés, orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás, allergia, reflux vagy éppen neurológiai kór is oka lehet a horkolásnak. A kor előrehaladtával mind gyakoribb e panasz, mivel csökken a lágyszájpad szövetének rugalmassága. A felesleges kilók számának gyarapodása pedig arányosan emeli a horkolás súlyosságának mértékét. Gyermekek is horkolhatnak olykor, ezt általában az orrgaratmandula vagy a torokmandulák megnagyobbodása okozza – tájékoztat dr. Miltényi Csilla, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze.

Aki ritkán és csak átmenetileg horkol, nem kell aggódnia, ám ha valaki hetente háromszor-négyszer is zajosan alszik, annak érdemes magát kivizsgáltatnia. Az alvási apnoénak is nevezett, rendszeres, hangos, fuldokló horkolás mindenképpen kezelést igényel. Ez a rendellenesség legalább 10 másodperces légzéskimaradással jár, és az éjszaka folyamán akár 100-szor is előfordulhat. Mikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, a légvétel erejéig újra és újra felébreszti az alvót, aki erre másnap nem emlékszik.

Az alvási apnoe betegség előfordulása a férfiak körében gyakoribb, de az esetek száma a klimaxon átesett hölgyek körében is magas. Bizonyított, hogy az alvási apnoéban szenvedőknél csökken a teljesítőképesség, a rövid távú memória, a libidó, nő az ingerlékenység, gyakoribb a fejfájás, az elhízásra, az éjszakai szívinfarktusra, a magas vérnyomásra és a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam.

A horkolóknak tehát mindenképpen szükséges általános orvosi vizsgálaton átesniük, amikor igyekeznek feltárni a rizikófaktorokat, a fennálló betegségeket – egy megfázás vagy allergia kezelése csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a panaszt –, majd alapos fül-orr-gégészeti állapotfelmérés következik. A legteljesebb diagnózis az úgynevezett poliszomnográfiás vizsgálattal érhető el, ami a legpontosabb képet nyújtja az alvás alatti rendellenességek és azok lehetséges okainak feltárásához.

A horkolás gyakran egyszerű életmódbeli változtatásokkal is csökkenthető. Már az is sokat segít, ha magasabb párnát teszünk a fejünk alá, lemondunk a dohányzásról, elhagyjuk az alkoholt, leadunk a pluszkilókból. Érdemes este csak könnyű vacsorát fogyasztani, a fűszeres, nehéz ételek ugyanis összenyomhatják a gyomorszájat és a rekeszizmot, amitől beszűkül a levegő útja. A patikákban ma már többféle vény nélkül kapható készítményt – horkolásgátló torok- és orrspray, párnára cseppenthető csepp, légzéskönnyítő tapasz – árulnak, ezekről kérjük ki orvosunk véleményét. Végső soron pedig a lézerrel végzett garatplasztikai műtét oldhatja meg a problémát. Az országban számos helyen működnek speciális alváscentrumok, ahol szakorvosok segítenek a horkolás okának felderítésében és kezelésében, s ezáltal a horkolás okozta szövődmények kockázatának csökkentésében.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Ezek is érdekelhetnek