Egészségünk

A prosztatarákra elsősorban a fájdalom és a vizelési panaszok hívják fel a figyelmet, de bizonyos esetekben a hátfájás is utalhat a daganatra, bár ez sosem az egyetlen jele a betegségnek – tájékoztatott dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa.
Idén két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapták az orvosi-élettani Nobel-díjat a hepatitis C-vírus (HCV) felfedezéséért. Ez fontos mérföldkövet jelent az orvostudomány történetében, hiszen a vírus miatti megbetegedés évente több százezer ember halálát okozta világszerte.
Naponta tíz cukorbeteg lábát amputálják hazánkban, aminek egyik fő oka a diabétesz szövődményeként kialakuló érzőideg-károsodás. A betegség kimutatására számos egyszerű lehetőség áll az orvosok rendelkezésére – többek között erről is beszélt Kempler Péter professzor, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Semmelweis Egészség Napok egyik előadásán.
Idén ősztől a hetedik osztályos fiúk számára is elérhetővé válik a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás – jelentette be a minap Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az oltás kiterjesztése jelentős lépés a magyar vakcináció történetében és a rákellenes küzdelemben egyaránt.
Egymillió-kétszázezer fo­rint. Ennyi pénz kell ahhoz, hogy a Nagyothalló Gyerekekért Alapítvány – Jó ügyekért felelős követeivel, az Új Nap – Új remények kampány keretében – megvalósíthassa az álmát. Nem álmodnak nagyot, mindössze hat csíptetős mikrofont szeretnének vásárolni.
Az Alzheimer-kór Európában több mint hétmillió, hazánkban közel 200 ezer embert érinthet közvetlenül, s évszázadunk közepére a Földön a becslések szerint 135 milliónyian lesznek.
Miközben napról napra rekordot dönt az új koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, a „vírusszkeptikusok” fennen hirdetik, hogy a járványveszély csupán hisztéria, a Covid–19 betegség nem veszélyesebb az influenzánál, sőt maszkellenes tüntetést is szerveztek.
Hirdetés – Van egy mondás, miszerint az egészség gazdagság, és amikor elkezdünk eszerint gondolkodni, akkor nyer csak igazán értelmet. Minél egészségesebbek vagyunk, annál többet hozunk ki az életből, és annál jobban élvezhetjük azt. Az idő múlásával elfelejtjük fenntartani egészségünket, ami a helyes táplálkozás fenntartásának hiányához, túlzott fogyáshoz vagy elhízáshoz, egészségügyi problémákhoz, sőt időnként az önbizalom elvesztéséhez vezethet. Ezt azonban könnyű elkerülni vagy felépülni ebből. Csak annyit kell tenned, hogy követned kell néhány lépést, hogy eligazodj az egészségesebb élet helyes útján.
A szklerózis multiplex a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, titokzatossága és sokfélesége miatt „ezerarcú kórnak” is hívják. Áldozatait fiatal felnőttek körében szedi. Meg tudnak-e békélni a sorsukkal? Riportunkból ez is kiderül.
HIRDETÉS – A szájsebészeti műtét kifejezés lényegesen rémisztőbb első hallásra, mint azok a beavatkozások, amelyekre utal. Ennek ellenére meghökkentő lehet az az állítás, hogy fájdalom nélkül is elvégezhető egy ilyen kezelés. Cikkünkben annak jártunk utána, hogyan lehetséges mégis, hogy a szájsebészeti műtéteket nem kíséri fájdalom.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.