Egészségünk

A tavaszi napsütés a szabadba csábít: sétálni, túrázni, kerékpárra pattanni, kiszellőztetni a fejünkből a sötét és hideg téli napokat. Eljött a kertészkedés ideje is, előkerül az ásó, a kapa, a gereblye, a permetezőgép, és velük együtt megannyi munka.
A koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete a szaglás és az ízlelés képességének elvesztése. Ám nemcsak a Covid–19, hanem más betegségek is okozhatnak ilyen problémát – tájékoztat dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus, a Fülorr-gége Központ orvosa.
Nem hiába nevezik a stresszt a XXI. század népbetegségének. Túlpörgetett világunkban nemcsak a dolgozó emberek életét nehezíti meg, a fiatalokat és az időseket sem kíméli, ráadásul számos súlyos mentális és fizikális betegségnek is a forrása. Kezelésének egyik legújabb módja a japánoktól indult erdőfürdőzés, azaz a természetben töltött minőségi idő, amely a kutatások szerint csökkenti a stresszt, helyrebillenti a vérnyomást és erősíti az immunrendszert.
December 26-án hazánkban is elkezdtek oltani a Pfizer BioNTech Covid–19-vakcinával. Dr. Kiss Csaba kótaji háziorvos, aki nyáron maga is átesett a fertőzésen, az első orvosok között volt, akik megkapták Nyíregyházán a védőoltást.
A stroke – vagy ahogyan a köznyelv hívja: agyvérzés, szélütés, gutaütés – az egyik vezető halálok hazánkban, évente több mint tízezer áldozatot szed. Megelőzhetjük e betegséget, ha ismerjük a kockázati tényezőket, illetve igyekszünk csökkenteni azokat.
A refluxbetegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, de előfordulhat mellkasi fájdalom is, ami akár a szívinfarktus gyanúját is keltheti.
Erdélyben is tombol a koronavírus-járvány. A kórházak befogadóképessége véges, az egészségügyi személyzet kimerült, a korlátozó intézkedéseket sokan nem tartják be. Riportunkban személyes történeteken keresztül próbálunk ízelítőt nyújtani e nem mindennapi harcról, amelynek egyre több az áldozata.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.