Egészségünk

Megvan az első magyar koronavírus genom. Ez miért olyan fontos mérföldkő a kutatók számára? Vajon jó ötlet lenne-e szabadjára engedni a kórokozót, hogy kialakuljon a nyájimmunitás? Egyáltalán: eltűnhet-e valamikor, vagy beláthatatlan ideig velünk marad a Covid–19? Kérdéseinkre prof. dr. Nagy Károly virológus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára válaszol.
Elszántan készült arra, hogy reménytelen helyzetbe került embereken segítsen, s olyan eszközöket fejlesszen, amelyek közelebb vihetik őket a gyógyuláshoz. Mindezek mára valósággá váltak, sőt kollégáival együtt több olyan módszert is kidolgozott, amelyek lehetőséget adnak a daganatos betegek személyre szabott, molekuláris szinten célzott kezelésére.
Az elhízás a szembetegségek szempontjából is kockázati tényezőnek számít. A hazai adatok elkeserítőek e téren: a magyarok egyötöde (21%) elhízott és több mint egyharmada (40%) túlsúlyos, vagyis a lakosság 61 százalékánál többet mutat a mérleg a kelleténél.
A rossz alvás oka lehet az is, ha a szervezetünkben kevés a vitamin és az ásványi anyag. Szakértők szerint nemcsak a nyugodt éjszakai pihenés, hanem az egészséges mindennapok érdekében is sokkal tudatosabban kellene táplálkoznunk.
A depresszió ma már senkinek sem ismeretlen fogalom, de időnként még mindig meglepődünk, hogy mennyi fajtája létezik. Nyári depresszióról akkor beszélünk, amikor az érintettek számára a napfény, a meleg és a hosszú nappalok főként szenvedést jelentenek.
Az egészségük megőrzéséért tenni akarók maroknyi csapata indult útnak Veresegyházán. A Budapesti Szent Ferenc Kórház kezdeményezésére, a helybeli önkormányzattal és a Sanofi-Avensis gyógyszergyárral karöltve létrehozott Út az egészséghez program ötödik túraösvényén – a résztvevőket kísérő gyógytornászoknak köszönhetően – mindenki a saját magának megfelelő tempóban haladhatott.
A modern ember, a „moho sapiens” jóval többet eszik a szükségesnél. Közben vagyonokat sem sajnál különféle testsúlyfogyasztó technikákra, melyek eredménye fél év múlva már alig látható – állítja dr. Forgács Attila gasztropszichológus, Az evés lélektana sikerkönyv szerzője. Szerinte az ember eredeténél fogva gyűjtögető-eszegető lény, aki örömeit és bánatait hajlamos „elenni”, ezért fogynia csak sajátos technikával lehetséges.
Számos betegség forrása lehet a pajzsmirigy rendellenes működése, éppen ezért fontos annak megismerése, hogy az általa termelt hormon miként hat az ember szervezetére. Ebben léptek előre nagyot az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatói egy ötletes fejlesztésnek köszönhetően.
Nemrég új, a kutyáinkat támadó kórságról számoltak be a szakemberek annak kapcsán, hogy már nem csak a törpe-, hanem az úgynevezett lepkeszárnyú szúnyogoktól is védeni kell négylábú barátainkat és saját magunkat is.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.