Bűntelen élvezetek

Képzeljen el egy olyan diétát, amely minden kedvenc ételét engedélyezi, mégsem hizlal. Lehetetlen? Dehogy! A gasztronómiai kultúrájukról híres déli országokban, például Francia- vagy Olaszországban régóta így csinálják – tudtuk meg a Diéta és Fitnesz magazinból.

Egészségünk2007. 08. 23. csütörtök2007. 08. 23.
Bűntelen élvezetek

A mediterrán országok hölgyei rendszeresen fogyasztják azokat az ételeket és italokat – például a csokoládét, a sajtot, a bort –, amelyeket másutt bűnös élvezetként tartanak számon. Ennek ellenére viszonylag kevesen küzdenek súlyproblémákkal. Vajon mi a titkuk? Az evés élvezete, és az, hogy csakis kiváló minőségű étkekkel érik be. Érdemes tanulni tőlük!
A modern világ bőségének köszönhetően hozzászoktunk a nagy adagokhoz: ösztönösen többet eszünk, mint amennyire szükségünk volna. Kövessük a receptek előírásait! Amíg meg nem szokjuk, hogy újra normális adagokat fogyasztunk, vegyük elő a szakácskönyvet, ne „érzésből” dobáljuk bele a lábasba a hozzávalókat.
Használjunk kisebb tányérokat! Így anélkül csökkenthetjük az adagot, hogy már a vacsora előtt úgy éreznénk: megfosztottuk magunkat valami finomtól.
Csak annyit főzzünk, amennyi elfogy! Így nem fogunk többet enni, mint amennyit eredetileg szerettünk volna.
Fagyasszunk le vagy dobjunk ki minden maradékot! Ha mégis megmarad valami, gondoskodjunk arról, hogy ne tudjunk rájárni.
Óvakodjunk az éttermi adagoktól! Válasszunk két előételt az előétel és a főétel helyett, vagy kérjünk kis adagot. Ha már ott van előttünk a tányér, döntsük el, mennyit szeretnénk belőle megenni, a többit pedig tegyük félre vagy vigyük haza becsomagolva. Mielőtt megrendelnénk a desszertet, várjunk egy kicsit, hogy az agyunk értelmezhesse a testünktől érkező jelzéseket, és eldönthessük, tényleg bírunk-e még enni.
Az, ahogyan az ételeinket elfogyasztjuk, csaknem olyan fontos, mint az, hogy mit eszünk. Figyeljük meg a mediterrán népeket: a frissen főzött ételt általában az asztalnál, családi vagy baráti körben fogyasztják el, jókat beszélgetve, nevetgélve. És most gondoljuk át, milyen gyakran eszünk egyedül az íróasztalunknál, a tévé előtt, az autóban vagy a gyorséttermek személytelen műanyag asztalainál. Aki a tévé előtt fogyasztja el a vacsoráját, könnyen azon kaphatja magát, hogy megette az étel felét, és még el sem jutott a tudatáig, mit is eszik.
Nemcsak egészségesebb, hanem nagyobb élvezetet is jelent, ha evés közben az ételre koncentrálunk. Minden érzékszervünkkel élvezzük ki a látványát, az illatát, az ízét. Egyáltalán nem véletlen, hogy a mediterrán országokban sokáig tart egy-egy étkezés…

Szegjük meg a szabályokat!

1. szabály: csak zsírszegény sajtot fogyasszunk!
Miért érdemes megszegni? Mert nincs értelme agyonkezelt, íztelen ételt enni, még akkor sem, ha alacsony a zsírtartalma. Inkább együnk feleannyi ízletes, zsíros sajtot – élvezettel.
2. szabály: kerüljük a csokoládét!
Miért érdemes megszegni? Mert nincs jobb, mint egy-két kocka kiváló minőségű étcsokival zárni az étkezést. És mert a jó minőségű étcsokoládéról bebizonyosodott, hogy véd a szívbetegségektől, a magas vérnyomástól – persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk.
3. szabály: soha ne repetázzunk!
Miért érdemes megszegni? Mert ha az étkezés kezdetén tudjuk, hogy nyugodtan ehetünk még, ha kívánjuk az ételt, nem fogjuk elsőre túlságosan megpakolni a tányérunkat. Kezdjünk egy szerényebb adaggal, és élvezzük ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek