Barátságban a joghurttal

Tudta ön, hogy helyes táplálkozással a betegségek 30, míg megfelelő életvitellel akár 40-70 százaléka is megelőzhető lenne?

EgészségünkSzijjártó Gabriella2007. 11. 30. péntek2007. 11. 30.
Barátságban a joghurttal

Ilja Mecsnyikov, egy orosz származású orvos a XX. század elején hozta először összefüggésbe a kaukázusi pásztorok hosszú életkorát az általuk nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztott erjesztett tejjel, az itókának méregtelenítő hatást tulajdonítva talált magyarázatot a hosszú élet titkára. Mondhatni, ez volt az első, a probiotikumok témakörét fejtegető kutatás. A kifejezés alatt olyan hasznos baktériumokat értenek, melyek képesek helyreállítani a bélflóra felborult egyensúlyát.
Apropó: egyensúly! Korunk egyik jellemzője a rohanó életmód, az aktív munkával töltött órák számának növekedése. Ennek következtében a helyes életmódra, táplálkozásra egyre kevesebb idő jut. Meg is van az eredménye! Magyarországon a betegek mintegy egyharmada valamilyen emésztőszervi problémával fordul orvoshoz. Ennek hátterében általában betegség áll, de számos olyan helyzet is adódik, amikor a tünetegyüttes nem megbetegedésből fakad, hanem a szervezet kibillent az egyensúlyából. Tapasztalatok szerint az erjesztett tejtermékek – különösen a probiotikusak – rendszeres fogyasztása hozzájárul a jó egészséghez és a megfelelő emésztéshez.
Egy kínai kutatás eredménye is igazolja, hogy a joghurt erőteljesen serkenti a gyermekek testi fejlődését. Akik sok joghurtot fogyasztanak, magasabbra nőnek a többieknél. Emellett a joghurtnyakaló csemeték ritkábban betegszenek meg légúti és emésztési betegségekben is. A könnyebb emészthetőség miatt a kisgyermekek étkezésébe is célszerű előbb erjesztett tejterméket beiktatni, és csak azt követően a tejet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek