Az or­vos vá­la­szol

Csípőbajok jeligével jelentkező olvasónknak a bal csípőtájéka fáj. Mint írja, a röntgenvizsgálat kórosat nem mutatott. A fájdalomra nem szteroid gyulladáscsökkentőt kapott, de annak egyértelmű hatását még nem észleli. Kérdezi: mi lehet ez?

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2009. 09. 11. péntek2009. 09. 11.
Az or­vos vá­la­szol

 

Csípőízületbe kisugárzó fájdalmat okozhat kismedencei gyulladás, nőknél petefészek-gyulladás vagy a kismedencében elhelyezkedő tályog, daganat. Ezek a fájdalmak azonban inkább állandóak, és nem egy mozdulatra keletkeznek. Egyéb mozgásszervi ok, például a gerincoszlop betegsége is okozhatja a panaszt.
 
Az ilyen fájdalom egyik leggyakoribb oka az ízület kopása. Erre jellemző, hogy reggel, induláskor kezd fájni. A fájdalom terhelésre fokozódik, pihenésre rendszerint szűnik. A folyamat előrehaladtával a fájdalom már pihenésre sem múlik el. A csípőízületi mozgások beszűkülnek, a beteg előbb-utóbb járásképtelenné válhat. A fogyás, a torna, az úszás, a húzatás, a fájdalomcsillapítók, az ízület átmeneti tehermentesítése enyhíthet a panaszokon. A folyamat előrehaladtával a csípőprotézis-műtét az egyedüli megoldás.
 
Olvasónk leveléből azonban úgy tűnik, hogy a kiváltó ok még nem tisztázott. Javas­lom, keresse fel újra orvosát, hogy kiegészítő laboratóriumi és egyéb vizsgálatokkal a pontos okot felderítsék – addig ugyanis nem tudni, mi lenne a leghatékonyabb terápia.
 
Zavar jeligére. Egy levélíró nagyapa azt kérdezi, hogy okozhat-e homoszexualitást hormonzavar. A homoszexualitás kialakulásának pontos oka nem ismert. Valószínűleg öröklött tényezők és környezeti hatások együttese vezet a kialakulásához. Egyes esetekben lehet hormonális zavar is. A vizsgálatok elvégzése csak az érintett beleegyezésével történhet. Ehhez azonban őszinte beszélgetésre lesz szükség a családon belül.
 
Sűrű a vérem jeligére. Olvasónk vérhígítót kap, mert „sűrű a vére”. Kérdezi: mi ennek az oka, és hogyan szüntethetné ezt meg? Nem hinném, hogy a szó szoros értelmében sűrű a vére olvasónknak, nagyobb a valószínűsége annak, hogy ritmuszavar miatt kell vérhígító gyógyszert szednie. Bár állhat a háttérben vérképzőszervi betegség is, magas vörösvértestszámmal és magas hemoglobinértékkel. Általánosságban azonban igaz, hogy kellő mennyiségben kell folyadékról gondoskodni, mert a keringő vértérfogat csökkenése a vérsűrűség fokozódásához vezet. Nagy melegben mindenképpen javasolt a napi 2,5-3 liter folyadék bevitele. Egy laza fröccs ebéd után megengedhető, de az alkohol túlzott, rendszeres fogyasztása károsan befolyá­­solja a vérhígító gyógyszer hatásfokát. Hatására a szervezet fokozottan érzékennyé válik a gyógy­­szerre, és már kisebb mennyiség is jelentős vérzékenységet idézhet elő.

 

Ezek is érdekelhetnek