Az orvos válaszol

Keserű ősz jeligéjű olvasónk szemérmesen, mondhatni szégyenkezve ismeri be, hogy vizelettartási problémái vannak. Megértem őt, nem könnyű arról írni senkinek, hogy nagyobb emelgetésre, köhögésre bizony sokszor elcseppen, és évek óta szinte kibírhatatlanul csíp.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2009. 09. 18. péntek2009. 09. 18.
Az orvos válaszol

 

Levélírónk tanácstalan, mit tegyen, milyen vizsgálatra van szüksége. Panasza hátterében számos megbetegedés húzódhat meg. Okozhatja például a húgyhólyag megbetegedése, de bizony nem zárható ki nőgyógyászati gyulladás lehetősége sem. Vérszegénység, hormonális eltérés, valamint a hüvely természetes baktériumflórájának megváltozása is belejátszhat a panaszok vissza-visszatérő jellegébe. Mindezért azt javasolom, hogy részletes laboratóriumi, tenyésztéses vizsgálatok elvégzése mellett mindenképpen keresse fel az urológus és a nőgyógyász szakorvost.
 
SZÉDELGÉS jeligére választ vá­ró olvasónk pa­nasza mögött verte­bro­ba­si­la­ris szindrómát állapítottak meg – e kórképről kér bővebb tájékoztatást. A nyak hátsó oldalán a csigolyaközti artériák viszik fel a vért a szívből az agyba. Ezek a vertebrális és a belőlük keletkező basiláris artériák látják el a kisagyat, a hidat és a középagy legnagyobb részét. A verte­bro­ba­si­la­ris szindróma olyan tünet­együttes, amit ezeknek a verőereknek a keringészavara idéz elő. Az összes agyi történés tizenöt százaléka e területen zajlik. Nemegyszer bizonyos fejmozdulat váltja ki. Az esetek túlnyomó részében nem jár eszméletvesztéssel. Ellenben jelentkezhet tarkótáji fejfájás, szédülés és érzészavar a végtagokban, az arc bőrén. A szédülés gyakran forgó jellegű és hányás kíséri. Felléphet nyelési bénulás, rekedtség vagy látászavar. Néha kisagyi tünetek, például a mozgás összerendezettségének hiánya is fennállhat.
A vertebrobasilaris szindróma leggyakoribb oka a nyaki csigolyák meszesedése és az érelmeszesedés okozta keringészavar. Felléphet reggel, felkelés után jelentkező vérnyomásesés következtében, vagy a mellkasi nagyerek vérkeringési zavara miatt is. A kezelés a kiváltó októl függ. Orvoslásában fontos a vérnyomás rendezése, a reu­­matológiai és csigolyaeltérések kezelése ugyanúgy, mint az esetleges érszűkület gyógyítása. Ér­tá­gító, keringésjavító szerek mellett fontos a betegséghez vezető rizikótényezők megszüntetése is.
Dr. Szirmák Eszter
 

 

Ezek is érdekelhetnek