Csontkímélő gammakés

Mindössze harminc gammakés létezik a világon, s ebből egy – az országban az első és egyetlen – ezentúl Debrecenben működik. Ezzel a korszerű műszerrel a koponya felnyitása nélkül, gamma-besugárzással lehet operálni az arra alkalmas, agydaganatban szenvedő betegeket.

EgészségünkBalogh Mária2007. 07. 13. péntek2007. 07. 13.
Csontkímélő gammakés

A művelet egyetlen fájdalmas része amikor a fémkeretet a páciens fejére rögzítik, ehhez helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Ezt követően végzik el a CT- és MR-vizsgálatokat, betekintést nyernek általuk az agy állapotába. Segít a góc kijelölésében, majd fizikusok számítják ki a gammasugár pontos helyét. Az így megkapott adatok alapján milliméternyi pontossággal képesek tájékozódni az agyban – magyarázza Bognár László, a debreceni Idegsebészeti Klinika igazgatója.

Az eljárás lényege: a koponyát nem kell felnyitni, és a kobaltizotópok segítségével előállított sugárnyalábokat a koponyán belüli kóros elváltozásokra összpontosítva úgy lehet a területet elroncsolni, hogy az ép agyszövetek nem károsodnak. A terápia csupán egy-két órába telik, amit pár órás kórházi megfigyelés követ. Nincs szükség vérkészítmények alkalmazására és hosszas gyógyszeres utókezelésre. A beavatkozások várólista alapján zajlanak, a beutaltakat az ország minden pontjáról fogadják.

Balogh Mária

Ezek is érdekelhetnek