Rizspelyvában lelt vitamin

Milyen titokzatos anyag található a rizs héjában? Miért jobb a hántolatlan, mint a hántolt? Évszázada foglalkoztatta ez a kérdés az orvosok nagyjait. A beriberi nevű betegséget kezdetben járványos kórnak vélték – kiderült, hogy a B-vitamin hiánya okozza.

EgészségünkPalágyi Edit2007. 07. 13. péntek2007. 07. 13.
Rizspelyvában lelt vitamin

Talán maga a holland katonaorvos, Christiaan Eijkmann sem gondolta, amikor az ideggyulladással és izomgörcsökkel járó, tömegesen jelentkező „járványt”, a beriberit tanulmányozta a gyarmatokon, hogy beírja magát az orvostudomány nagykönyvébe, mi több, 1929-ben megkapja a Nobel-díjat az első vitaminhiányos betegség leírásáért. A véletlen is hozzásegített a kór titkának megfejtéséhez: egy fogház udvarán tyúkokat tartottak, s a szárnyasok hasonló tüneteket mutattak, mint a betegeskedő rabok. Miután pedig, takarékosságból, hántolt helyett olcsó, hántolatlan rizst adtak a baromfiaknak, hamarosan meggyógyultak. A rizspelyvából kinyert kristályos anyag később a beriberi ellenszerének bizonyult, hatása a sokoldalú, számos bajt enyhítő B­vitaminból fakad.

A vízben oldódó vitaminok nagy családjának első tagja, a B1­vitamin, azaz a tiamin, szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, s a szív és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Hiánya minden tizedik embert érinti, fáradtság, étvágytalanság, szívgyengeség, depresszió ad jelt róla. Mindezt megelőzhetjük, ha elég májat, barna kenyeret, hüvelyest, élesztőt vagy épp hántolatlan rizst fogyasztunk.

Az anyagcsere-folyamatokhoz szükséges a B2-vitamin, azaz a riboflavin, amely a sejtek oxigénhez jutását is segíti. Főleg a nők, a májbetegek és az alkoholisták közt gyakori a hiánya, tünetei: a szájzug berepedése, a hajhullás, a piros, gyulladt szem. Jó forrás a halmáj, a halliszt, valamint az olajos magvak, a máj.

Főleg a kukoricán élő mexikóiakat veszélyezteti az érdes bőrrel, nyálkahártya-gyulladással és zavartsággal járó kór, a pellagra, amely a B3-vitamin, a niancin hiánybetegsége. Aki kevés élesztőt, hüvelyest és belsőséget fogyaszt, azt ekcéma és fogínygyulladás is kínozhatja. A niancin áldásos hatását egy Hoffer nevű, kanadai származású orvos bizonyította, aki szenilis édesanyján segített vele.

A folsav, azaz a B4-vitamin az anyagcseréhez és a vérképzéshez, valamint a nyálkahártyák épségéhez szükséges, elősegíti a vas felszívódását. Hiánya minden ötödik magyart érinti. Főleg a terhes anyáknak fontos, hogy elegendő mennyiséghez jussanak belőle, így ugyanis megelőzhetők bizonyos magzati károsodások. A búzakorpa, a sörélesztő, a csiperkegomba, a spenót a forrásai. A folsav szedésével csökkenthető a szívinfarktus kockázata.

A B6-vitamin az anyagcsere szabályozásában vesz részt, hiányát például alkoholfogyasztás vagy épp fogamzásgátlók szedése okozhatja. Hányinger csillapítására is használják. Elegendő van belőle a májban, húsban, tejtermékekben, tojássárgájában.

Csak állati eredetű élelmiszerekben – májban, húsban, tejben – található a B12, amelynek hiánya, a vészes vérszegénység főleg a vegetáriánusokat fenyegeti. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem kell aggódni emiatt, a szervezet ugyanis hónapokra képes elraktározni ezt a vízben könnyen oldódó vitamint.

Ezek is érdekelhetnek