Táplálkozási piramis

Öröm nézegetni a piramist: tele van sok finomsággal. Hogy mire jó az ábra, megtudhatjuk a Diéta és Fitnesz februári számából.

Egészségünk2008. 02. 15. péntek2008. 02. 15.
Táplálkozási piramis

Mielőtt a piramis szabályai szerint szeretnénk étkezni, be kellene tartanunk néhány apróságot. Először is iktassuk ki étrendünkből a margarint, helyette használjunk zsírszegény sajtkrémet! Ne csábuljunk el a látványpékségek édes-sós kínálatát látva! Lehetőleg ne menjünk gyorsétterembe, és nagy ívben kerüljük a fehér lisztes termékeket, keressük a teljes kiőrlésű pékárut. Hetente legalább kétszer mozgással tartsuk karban a testünket! Ez lehet séta, futás, kerékpározás, edzőtermi tréning, a lényeg a rendszeresség. A piramiselvekhez pedig csak annyit: mindenből együnk, de csak keveset, ám azt a lehető legváltozatosabban!
Ha se fogyni, se hízni nem szeretnénk, és nem vagyunk a vegetáriánus táplálkozás hívei, akkor az ábrán látható táplálkozási piramis szerint tanácsos étkeznünk. Jól látható, miből kell a legtöbbet, illetve a legkevesebbet fogyasztani, ha a súlyunkat is tartva, egészségesen és kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni.
A piramis alján találhatók az étkezések meghatározó elemei: kenyér, péksütemény, tészta- és gabonaféle, burgonya, rizs, valamint a hüvelyesek. Ezeknek a tápanyagoknak kellene a napi energiaszükséglet egyharmadát–felét fedezniük. Természetesen diétás szándéktól függetlenül tanácsos, ha a pékáruk, a kenyér- és a tésztafélék teljes kiőrlésű lisztből készülnek, hiszen így több élelmi rost és több B-vitamin jut a szervezetbe. A teljes kiőrlésű termékek pedig sokkal jobban laktatnak, mint a fehér lisztes termékek. A zöldség- és gyümölcsfélék szintén kulcsfontosságúak a táplálkozásban. Energiatartalmuk alacsony, biztosítják a megfelelő mennyiségű élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot a szervezet számára. Ide tartoznak a főzelékfélék is, amelyek szintén fontosak. A tejtermékek (sajtok, joghurtfélék, túró, tej) fehérje- és ásványianyag-tartalmuk miatt jelentősek. A húsok és a tojás az egyik legfontosabb fehérje- és nyomelemforrásunk, ezért ezek is előkelő helyet foglalnak el a piramisban. A zsiradékok és az édességek már nincsenek az élen. Ezekből csak minimális mennyiséget tanácsos fogyasztani, de ettől függetlenül még szerves részei a mértékletes, teljes értékű és változatos táplálkozásnak.
 A piramis azonban nem azt jelenti, hogy mértéktelenül ehetünk naponta húst, rizst, burgonyát, teljes kiőrlésű pékárut. Az optimális rendszer szerint – ha sem súlygyarapodást, sem csökkenést nem kívánunk elérni, és egészségünk is rendben van – naponta gabonafélékből 6-11 egységet kellene megennünk (egy egység például egy szelet teljes kiőrlésű kenyér), zöldségekből 3-5 egységet (egy egység egy paprika, egy paradicsom vagy egy maréknyi párolt zöldség), gyümölcsfélékből 2-4 egységet illene fogyasztanunk (4 darab gyümölcsöt), míg húsfélékből és tejtermékekből egyaránt 2-3 egységet. Egy fogyókúrázó számára ez soknak tűnhet, hiszen a rengeteg egység szénhidrát sok felesleges kalóriát tartalmazhat. Számukra egy másik piramiselv a követendő.