Teszt-vesz sarok

Forintosítható potomságok

EgészségünkSzijjártó Gabriella2007. 07. 13. péntek2007. 07. 13.
Teszt-vesz sarok

Egy négyfős család átlagosan egymillió forintot költött napi cikkek vásárlására tavaly – olvastam minap az interneten. Első hallásra talán óriási összegnek tűnik, pedig ha elosztjuk, kiderül: fejenként ebből mindössze napi 700 forint jut élelemre, fogkrémre meg mosószerre. Aki ilyen szűkös büdzséből gazdálkodik, annak igenis minden forintnyi kiadást alaposan meg kell gondolnia, és nem hagyhatja magát sodródni a reklámok tengerén.

A csábítás első számú ellenszere a bevásárlólista, mondjuk, egy egyszerű füzetlap a hűtőajtóra mágnesezve, amelyre a családtagok felírhatják, mi fogyott el, mire lenne szükségük. Sokan azt hiszik, hogy csak az akciókkal manipulálhatnak minket, pedig az csak a jéghegy csúcsa. Jó öreg kereskedelmi fogás például, hogy a szem- és mellmagasságban elhelyezett termékek kelletik legjobban magukat, az emberek többsége ezt a sávot pásztázza.

Megfigyelték már, hogy az üzletláncokban a bevásárlókocsik – mintha csak versengenének egymással – egyre nagyobbak? Ez is pszichológia, kérem szépen! Egyrészt így sok termék fér beléjük, de ennél is sokkal fontosabb, hogy a kocsi alján szem elől téveszthető néhány darab összértékét hajlamosak vagyunk alulbecsülni, így többnyire csupán a kasszánál derül ki, hogy a tervezettnél többet költöttünk.

Nem kell fejszámolóművésznek lenni ahhoz, hogy megértsük: aki hetente három kispohár (175 grammos) tejfölt használ fel, évente körülbelül ezer forintot spórolhat meg, ha ugyanabból a márkából a nagyobb kiszerelésűt (450 grammos) veszi. Ha naponta három deci tejet isznak, és a 2,8 százalékos zsírtartalmúról átállnak az 1,5 százalékosra, évente mintegy kétezer forint marad a zsebükben.

A hatkilós mosópor legalább két-háromszáz forinttal olcsóbb, mintha ugyanabból két háromkilósat veszünk. Éves szinten több ezer forintot is megspórolhatunk így – persze aztán ezeket az ezreseket mégis kidobjuk az ablakon. Egy kutatás ugyanis azt bizonyítja, hogy a háziasszonyok nagy része – biztos, ami biztos – több mosóport tesz a mosógépbe, mint amennyit a használati utasítás előír. Tékozlásunk csak fokozódott tavaly óta, mikortól is a forgalomba került, Eurocompact jelzésű mosóporokból harminc százalékkal kevesebb kell(ene) ugyanolyan mosási teljesítmény eléréséhez. Számoljunk csak: ha éves szinten csak fél centivel túltöltjük az adagolópoharat, legalább egy-kétezer forintunk is eltűnik a folttal együtt…

Ezek is érdekelhetnek