Gombatámadás: Candida-napló 2.

Ha az élesztőgomba hatalomra tör bélflóránkban, kínkeservesen szabadulhatunk csak tőle. De eggyel több okunk van az egészséges étrend kifejlesztésére. Cikkünk második részében a candidás megpróbáltatásokról írunk most – továbbra is szigorúan szubjektíven!

Élet-egészség2010. 02. 07. vasárnap2010. 02. 07.
Gombatámadás: Candida-napló 2.

Az internet a cimborám: olyan lelki társak köröznek az éterben, akik blogot vezetnek mindennapi Candida-harcukról, tökéletes, eskü alatt vallott módszereikről. De a világháló lehet a rosszakaróm is: mikor kinyomtatom életem első Candida-diétáját, sírva fakadok.

Mi az, hogy 5 dkg pirított szezámmag uzsonnára? Láttál már valakit jóízűen, kiskanállal szezámmagot majszolgatni?! És miért van tiltólistán a csiperkegomba vagy a vargánya? Attól, hogy a természetben található kalaposoknak ugyanaz a nevük, mint a bélflóra lakóinak, mi közük van egymáshoz? Papírzacskó, mély levegővétel, kilégzés-belégzés.

Az újabb sokk nem várat sokáig magára: miért van egy halom fűszernövény felírva a listára, miközben normális, tápláló élelmiszer szinte semmi? Nasinak petrezselyemlevél a jól bevált gumicukor helyett? Na, nem! Az agyamat máris bizsergeti a túlzott vérkeringés. A papírral képletesen szívem döföm magam: 6 hónap. Ez az ítélet. A túldramatizálás kezd a műfajommá válni.

Beadagolom páromnak új életstílusomat. Komplett idiótának néz. Az új étrend annyi mindent száműz életemből, hogy már-már a napfénnyel való táplálkozásra mernék esküdni. A gombák ugyanis szeretik a cukrot, a tejterméket, az élesztőt, az erjedéssel készült élelmiszereket, a csokit, a süteményt, még a gyümölcsöket is. Dupla tiltólistán van a camembert sajt vagy az aszalt gyümölcs. Why, warum, pourquoi?

Az új étrend szereplőit nem vásárolhatom meg akárhol. Felfedezem a diós kenyeret, ami nem élesztővel készült, viszont 3-szor annyiba kerül, mint a normális. Ráadásul hetente csak egyszer sütnek a pékségben. Sebaj. Ezek miatt az ízek miatt úgyis elmegy a kedvem a ropogós kenyércsücsöktől. Natúr puffasztott rizs és mandula a nassolnivalóm, a friss ananász állandó konyhalakó. Kilószámra veszem az élőflórás natúrjoghurtot, amelynek borzalmas az íze! Állaga, mint a gyomorröntgen kontrasztanyaga. Szigorúan csukott szemmel, jóképű férfiak tejszínes kockahasát fantáziálva érdemes megenni egy pohárral.

Baráti unszolásra bevetem az étrend-kiegészítőket is. Mindenki a grépfrútmagkivonatot ajánlja. Biztos azért, mert ők még nem kóstolták… Soha nem ettem és ittam ennyi rosszízű, kétes állagú, bizarr nevű táplálékot, mint életemnek ezen időszakában. Persze, lehet ez egy új kezdet, egy más, az eddigi élelmiszer-fogyasztási felfogásom 180 fokos fordulata. Ahhoz viszont nehéz hozzászoknom, hogy lépten-nyomon WC után kajtatok a városban a javasolt napi 3 liter folyadékbevitel miatt.

A diétában a legnehezebb mások, étellel kifejezett szeretetének visszautasítása. Azon a nyáron két vidéki lagziba is hivatalosak voltunk: „Egyé’ fiam, egyééé!”

A rutinszerűvé váló vizsgálatokba bevonom kedvesemet is. Felváltva toljuk le gatyánkat az orvosok előtt. Még a fogorvoshoz is bejelentkezem, hátha gombatenyészet van a szájüregemben, és ezzel legalább papírom lenne a bestiáról. De nincs. És úgy fest, már ez is baj. Nem tudom, vajon a csokihiány, az egyoldalú táplálkozás vagy a mindennapjaimat megbélyegző betegségtudat az oka, de kezdtem depresszióba esni, másokat hibáztatni. Mindezt az akkori nőgyógyászom bánta. Lecseréltem. Megint. Lelkiismeretesebbet kerestem helyette. Akkor merült fel először a vércukorterheléses teszt elvégzése.

 

Dr. Szelva István, szülész-nőgyógyász:

A Candida – több forrásból megerősítve – a jólét betegsége: civilizációs ártalom. Az internetes honlapok szerint rengeteg betegség okozója. Valójában a tápcsatorna normál flórájához tartozik, tehát rutintalanság meglepődni, hogy ott van. Ha ott van, és kedvező körülményeket talál, szaporodik. Leginkább szénhidrátokkal táplálkozik. Ha sokat eszünk ebből, sok Candidánk lesz.

Az egészséges táplálkozás – vitaminokban és rostban gazdag, ugyanakkor könnyen felszívódó szénhidrátokban, cukorban szegény – nem csak a Candida elszaporodását gátolja, hanem javítja az emésztést, csökkenti a bélrendszer daganatainak és az elhízásnak a kialakulását. Internetes oldalakon és az írott sajtóban többféle spártai diéta olvasható. Igaz, egy részük korrektül megjegyzi, hogy a diéta egyben a felesleges testsúly csökkentésének eszköze is.

Társadalmunk túlfogyaszt élelmiszerből, szénhidrátból és édességből. Ha valaki úgy gondolja, hogy neki átmenetileg a Candida-diéta a legjobb testsúlycsökkentő, ám tegye. De ha nem válik élete részévé a meggondolt táplálkozás, valamint a mozgás, mit sem ér. A gomba olyan, mint a Hakapeszi Maki: ha sokat kap, eszik és szaporodik, ha nem kap, száma csökken. De ne gondoljuk, hogy a bélrendszerünkből való kiűzése számunkra sok jóval kecsegtetne. Ha egészségesen táplálkozunk, kiegyensúlyozottak vagyunk, nem tud elszaporodni.

A vércukorszint emelkedése szintén kedvez a hüvelygomba kialakulásának. Gyakran visszatérő panaszok esetén ezért célszerű a vércukorterheléses vizsgálat, mert látens cukorbetegség lehet a háttérben. Jól diétázó cukorbeteg nők egy részénél – akik a nekik kiszabott diétát tartják betegségük alatt – egyszer sem alakul ki gombás hüvelyi fertőzés. A speciális Candida-diéta nélkül sem.

Hölgyeim! Ha depressziósan vagy a munkahelyi stressztől kibukva leülnek másfél kiló csokit elmajszolni kb. fél óra alatt, vércukorszintjük – még ha nem is cukorbetegek – kb. 3-4 órára az egekbe szökik, így a hüvelyben is. Másnapra már jobban lesznek pszichésen, de ilyenkor jelentkezhet a kellemetlen viszketés, amely emlékeztet a jóllakatott hüvelygombára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek