Zöld és csodát tesz

Aki ddig nem szerette a brokkolit, tegye félre a berzenkedését és ismerje meg, hogy miért érdemes fogyasztani egyik legtermészetesebb, és legegészségesebb zöldségünket.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 02. 25. csütörtök2010. 02. 25.
Zöld és csodát tesz

Sokan viszolyognak, ha a brokkoliról hallanak. Pedig ellkészítésének számos módja lehetséges, melyek élvezetessé teszik e zöld növény fogyasztását. Tél végén különösen ajánlott szervezetünk vitaminpótlására, egyes betegségek megelőzésére, kúrálására.

A C-és  B -vitaminban, karotinban gazdag brokkoliban található szulforafán hatására olyan enzimek termelődnek a szervezetben, amelyek megakadályozzák a légutak nyálkahártyáinak gyulladását. Ezt a megállapítást a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatások is alátámasztják.

Egy másik tudományos kísérlet pedig azt igazolta, hogy a brokkoliban fellelhető vitaminok a gyomornyálkahártya gyulladását és fekélyesedését előidéző Helicobacter pylori baktériumot is képes elpusztítani. A gyulladásgátló hatás eléréséhez naponta 70 gramm brokkolit, vagy a csíráját kell elfogyasztani, ami szerencsére elérhető áron megvásárolható. Aki a kúrát nyolc héten át kihagyás nélkül betartja, esetében 60 százalékkal csökken az említett gyomorbetegség kialakulásának esélye, illetve a panasz elfajulása.

Természetesen ha erős gyomorfájdalmat, hányingert, komoly panaszokat okoz a Helicobacter-fertőzés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A fájdalommentes rutinvizsgálat elvégzése után – a teszt eredményének tükrében – a szakorvos gyógyszert ír fel, de a brokkolikúra emellett is végezhető, sőt egyenesen ajánlatos!

A brokkoli a diétázóknak is a kedvenc étele, mivel alacsony az energiatartalma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek