A szerelem almája

Paradicsomot enni igen egészséges, mert ebben a növényben fordul elő a legnagyobb mennyiségben a legfontosabb antioxidáns, a likopin, továbbá sokféle vitamint, szervezetünk számára létfontosságú elemet is tartalmaz – jelentették amerikai kutatók.

Élet-egészségUjlaki Ágnes2011. 06. 01. szerda2011. 06. 01.

Kép: Paradicsom zöldség 2009.11.01 fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A szerelem almája
Paradicsom zöldség 2009.11.01 fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A paradicsom egyik neve a 17. században latinul poma amoris (a szerelem almája) volt. Megfigyelték, hogy az éretlen paradicsom nagy mennyiségben bódulatot okoz. Ma már tudjuk, hogy ez a zöld paradicsomban lévő szolanin nevű alkaloida hatása, ami érés közben eltűnik.

A paradicsom Peruból származik, ahol gyomnövény, onnan került Mexikóba, majd a spanyolok és a portugálok hozták át Európába. Az orvosok észrevették, hogy a prosztatarák ritkábban fordul elő Ázsiában, és ennek okát abban lelték, hogy az ottani ételekből több likopin kerül a szervezetbe. A likopin pedig az egyik legerősebb antioxidáns.

A paradicsom különleges előnye, hogy míg a többi gyümölcsben, növényben lévő antioxidánsok az ételek elkészítése közben jórészt tönkremennek, a paradicsom likopinje még jobban fölszívódóvá válik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek