Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Paradicsomot enni igen egészséges, mert ebben a növényben fordul elő a legnagyobb mennyiségben a legfontosabb antioxidáns, a likopin, továbbá sokféle vitamint, szervezetünk számára létfontosságú elemet is tartalmaz – jelentették amerikai kutatók.
Kép: Paradicsom zöldség 2009.11.01 fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth
A paradicsom egyik neve a 17. században latinul poma amoris (a szerelem almája) volt. Megfigyelték, hogy az éretlen paradicsom nagy mennyiségben bódulatot okoz. Ma már tudjuk, hogy ez a zöld paradicsomban lévő szolanin nevű alkaloida hatása, ami érés közben eltűnik.
A paradicsom Peruból származik, ahol gyomnövény, onnan került Mexikóba, majd a spanyolok és a portugálok hozták át Európába. Az orvosok észrevették, hogy a prosztatarák ritkábban fordul elő Ázsiában, és ennek okát abban lelték, hogy az ottani ételekből több likopin kerül a szervezetbe. A likopin pedig az egyik legerősebb antioxidáns.
A paradicsom különleges előnye, hogy míg a többi gyümölcsben, növényben lévő antioxidánsok az ételek elkészítése közben jórészt tönkremennek, a paradicsom likopinje még jobban fölszívódóvá válik.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu