A robotsebész kése alatt

Sebész által vezérelt robot végezte a prosztataeltávolító műtétet a minap a Telki Kórházban elsőként Magyarországon. Ott jártunk.

Élet-egészségValló László2009. 10. 07. szerda2009. 10. 07.

Kép: műtét robot egészségügy orvos beteg prosztata 2009 09 30 Fotó: Kállai Márton

A robotsebész kése alatt
műtét robot egészségügy orvos beteg prosztata 2009 09 30 Fotó: Kállai Márton

Napjainkban még mindennapos a kiterített beteg fölött kezében a szikével órákon át görnyedő, operáló orvos, akinek a nővér gyakran törölgeti izzadó homlokát. A nagy területet érintő vágások miatt gyakran borul vérbe a műtéti terület, és időbe telik, mire öblítéssel, tamponálással ismét sikerül láthatóvá tenni.

Ehhez képest nagy előrelépés a laparoszkópos eljárás bevezetése; ennél már csak annyira kell fölnyitni a testet, hogy a műszereket, a fényelektródákat, a kamerát és a sebészkéseket a hajlékony csöveken (kanülökön) át bevezessék a műtét helyére. Az orvos képernyőn látja maga előtt a test belsejét, és a monitort figyelve végzi a föltárást, illetve a műtétet a speciális késekkel. A sebész változatlanul a beteg fölé hajolva áll, munkáját azonban nehezíti, hogy a csövön át csak igen korlátozott mozdulatokat tehet a sebészkéssel.

És most itt a nagy újdonság, amikor az orvos a monitor előtt ül, nincs kés a kezében, hanem finom mozdulatait a robot veszi át és így végzi az operációt. Újságírók figyelhették a nem mindennapi beavatkozást az ország első magánkórházában, a Telki Kórházban, a műtő melletti teremben egy kivetítőn. Ugyan¬azt látták, amit az operáló cseh vendégorvos látott maga előtt a műtőben a képernyőn. A beavatkozást Kovács Gábor urológus főorvos kommentálta. A beszélgetésből az is kiderült: a sebészek számára ideális „munkatárs” Da Vinci (ez a neve az operáló robotnak), mert pontos, a legnehezebb mozdulatokat is könnyűszerrel elvégzi – és nem beszél vissza.

A beteget a laparoszkópiás beavatkozáshoz hasonlóan készítik elő: kanülökön át bevezetik a testbe a fényforrást, a belülről „tudósító” kamerát, illetve a különleges, minden irányban forgatható sebészkéseket. Ezután az orvos odaül a számítógép vezérelte szerkezet elé, ahol a monitorra tekintve háromdimenziós képen, tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. Egy joystickkal és pedálokkal operál. Mindkét kezének két-két ujját a robot karjait irányító, gyűrű alakú alkatrészbe illeszti, az így végzett mozdulatokat utánozza a robot. Ebben áll a technikai csoda: az imitált kézmozgást a robot valódi mozdulatokká teszi – vág (csipeget) a késsel, varratot készít, megfog valamit. Hogy mit és hogyan tesz, az nyilván az orvos kézmozdulatán (ügyességén) múlik. Mivel a sebész nagyítva látja a műtéti területet, így sokkal pontosabban irányíthatja az eszközt, és megkímélhet minden fontos eret és ideget. Ráadásul a számítógépes program még az esetleges kézremegést is képes kiszűrni, ami szintén a pontosságot, illetve a biztonságot növeli. A speciális mozdulatok elsajátításához és persze az egész robotvezérléshez külön képzés szükséges.

Ezek is érdekelhetnek