Férfiak a banyakórban

Az ötvenedik év körül fellépő klimax nem csupán a hölgyek életében fordulópont, az urak sem úszhatják meg. Ám a népiesen banyakórnak hívott időszak valamennyi tünetébe nem kell beletörődni!

Élet-egészségBalogh Mária2011. 08. 27. szombat2011. 08. 27.

Kép: Tiszaalp‡r, 2011. augusztus 22. FŽrfiklimax. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Férfiak a banyakórban
Tiszaalp‡r, 2011. augusztus 22. FŽrfiklimax. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Hat esztendeje kínlódom a rám-rám törő hőhullámokkal – meséli az 54 esztendős, fiatalos lendülettel megáldott Békiné Kiss Judit. – Reggelente gyakran érzem úgy, mintha hirtelen egy dézsa vízzel zúdítottak volna nyakon. Mindig hordok magamnál valami lenge vállkendőt, mert ha légkondicionált teremben önt el a verejték, majd megfagyok. Máskor meg a megváltó hűtőpultba hajolok, mintha csak válogatnék a mirelitek és a fagyik között…

Dr. Szikszai Péter szülész-nőgyógyász, a debreceni Kenézy Kórház főorvosa gyakorta találkozik hasonló panaszokkal küszködő asszonyokkal:
– Van, aki azért fordul hozzám, mert kimaradt a menzesze, s azt hiszi, teherbe esett. A menopauza jele ez is, miként az arc, a nyak, a mellkas felső részének kipirulása, az izzadás, a szorongás, a szédülés, a visszatérő fejfájás, az erős szívdobogás, az alvászavar, a fáradékonyság. A 60. esztendőhöz közeledvén a nők egyre hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre, a csontritkulásra. Nem árt tudni, hogy a női nemi hormon – ösztrogén, progeszteron – érfaltágító hatású, csökkenti a cukorbaj kialakulásának veszélyét, míg szintjének leapadása a szellemi és fizikai képességeket mindinkább próbára teszi.

Az urak klimaxáról kevesebbet hallunk, pedig egyáltalán nem mondvacsinált panasz. Úgy ötvenéves koruk körül érzékelhetik először: a férfi nemi hormon (tesztoszteron) termelése lecsökken, ami az addigi jó közérzet romlását eredményezheti. Ezek sorába tartozik a hőhullám, a kedélyállapot ingadozása, az alvászavar, az emlékezőképesség gyengülése, továbbá az emésztési gondok, a csontritkulás, a cukorbaj, a szív- és érrendszeri betegségek mind gyakoribb előfordulása, illetve a férfiúi teljesítőképesség lelohadása. Bár a férfiklimax nem olyan viharos és kínzó, mint a nőké, jóval hosszabb ideig is eltarthat. Eközben a teremtés koronája nem veszíti el szükségképpen a nemzőképességét, éppen ilyentájt uralkodhat el rajta a „kapuzárási pánik”.

– A hölgyeknek minden évben alapvetően fontos nőgyógyászati rákszűrésre és mammográfiai mellvizsgálatra jelentkezniük – mondja a főorvos. – A hormonpótló készítmények nem a legmegfelelőbbek a klimaxos tünetek enyhítésére, közülük jó néhánynak fokozottabb lehet a rákkeltő hatása. A gátizom edzése a vizelettartási gondokon és az örömteli szexuális élet megőrzésében egyaránt segít. A férfiaknak a hormonális készítmények és a potencianövelő szerek szedése alaposan megfontolandó, mert növelhetik a prosztatadaganat kialakulásának esélyét, egyes szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának rizikóját. Ezért tanácsos felkeresniük az andrológiai vagy az uro-szexológiai szakrendelést. S végül még valami: a változókorban nemtől függetlenül igen hasznos a relaxáció és a meditáció, a helyes táplálkozás, a lazító torna és az úszás.

Ezek is érdekelhetnek