Hogyan kezdjünk neki a túraszezonnak?

Hirdetés – Lelkes, és mindenre elszánt túrázók esetleg csak legyintenek erre a címre, hiszen kirándulni szinte bármikor, bármilyen időben lehet. De ne felejtsük el, hogy nem mindenki leli örömét abban, ha fogat vacogtató hidegben, esetleg dagonyától hemzsegő utakon, vagy bokáig érő hóban elsüllyedve rója a kilométereket az ország kedvelt kirándulóhelyein.

Élet-egészségPR cikk2021. 02. 15. hétfő2021. 02. 15.
Hogyan kezdjünk neki a túraszezonnak?

Miért pont februárban kezdjünk?

Február egy olyan hónapja az évnek, amikor szinte minden előfordulhat. A elmúlt 50 év adatait összevetve kiderül, hogy ekkor lehet a leghidegebb, a legváltozatosabban hulló csapadékú, vagy épp a tavasz közeledtét jelző enyhe időjárás. De miért van ez? Egyszerűen szemléltetve arról van szó, hogy a hideg sarkvidéki eredetű légtömegek és az enyhülést hozó csapadékosabb légtömegek ádáz csatát vívnak Európa felett. Erre nagyon jó példa napjaink időjárása: február elején még kellemes, napsütötte idő volt, és a folytatásban már éjjeli és nappali tartós fagyokat harangoznak be.

Fotó: pixabay.com

Aktivizáljuk magunkat!

Mégis miért buzdítunk mindenkit, hogy mozduljon ki a természetbe, ha teheti ilyen időjárási körülmények ellenére? Erre a kérdésre is választ keresünk a továbbiakban. Lassan véget értek a téli hosszúra nyúlt esték, az ünnepek is rég elmúltak már, tehát ideje, hogy megrázzuk magunkat, új élmények után nézzünk. A kirándulás egészséges, javítja az ember állóképességét, serkenti az endorfin termelését, ami a boldogság érzetünket emeli. A kirándulás célja lehet az, hogy világot lássunk, ismerkedjünk tájakkal, emberekkel, kultúrákkal, a természettel. Bármit megjelölhetünk a kirándulás okának, a lényeg az, hogy határozzuk el magunkat és induljunk! A jutalom nem marad el: jobb lesz a közérzetünk, büszkék leszünk a teljesítményünkre, és nem utolsó sorban új, pozitív benyomásokat szerzünk a környezetünkről, illetve saját magunkról.

Jó szervezésre is szükség van!

Kezdő kirándulók se ijedjenek meg, a szervezés nem bonyolult. Ha mégsem érzünk elég magabiztosságot hozzá, csatlakozzunk olyan társasághoz, akik jártasak a szervezésben és a barangolásban is. Családok se riadjanak meg, a gyerekek nagyon szeretnek a természetben tobzódni és sokszor jobban bírják, mint mi felnőttek.

Egy körültekintően kiválasztott célpont megközelítése több módon történhet, amit a kirándulók csapata együtt határoz meg. Ez leginkább távolság, anyagiak, és megközelítési lehetőségek függvénye.

Amit viszont magunknak kell megtenni, hogy gondolunk az élelmiszerre és a folyadékra, amit az útra viszünk. Téli időjárásnál nagyon fontos a megfelelő tápértékű ennivaló és innivaló. Kirándulás előtt tájékozódhatunk a kínálatról, amit, ha van internet összeköttetésünk, akkor érdemes online megtenni a Lidl akciós újság oldalán. A kiválasztott termékért csak be kell szaladni az üzletbe, akár túra indulása előtt közvetlenül.

Tipp: Feldobja a hangulatot, ha van nálunk úgynevezett „csúcs-csoki”. Ez nem más, mint egy kis jutalom magunknak arra az esetre, ha erőnkön felül teljesítettünk egy-egy nehezebb távot.

Megfelelő öltözék!

Nem sok kell a téli kiránduláshoz, de azok között is a legfontosabb a víz-, és sárálló lábbeli. Persze vannak olyan úti célok, amelyeket tökéletesen be lehet járni utcai cipőben, de a komfort érzetünket ekkor is jelentősen emelni fogja a vízállóság. Második legfontosabb a réteges öltözködés, és ezen belül is az „inkább kevesebb, mint több elve”! Mit is takar ez? A túrázás egy testmozgás, vagyis a szervezetünk a mozgás során hőt termel. Leizzadunk, vizes ruhában pedig nem kényelmes a téli kirándulás, arról nem is beszélve, hogy megbetegedhetünk.

Végül mi kerüljön a hátizsákba?

A legszükségesebb az élelmiszer és a folyadék, ezen felül minden más az egyén személyes igényére van bízva. Minden eshetőségre azonban fel kell készülni, tehát jó ha van nálunk: gyufa, bicska, esőkabát (ha nem eleve vízálló kabátba indultunk), mobiltelefon akku.

Fotó: pixabay.com

Ne felejtsük el, kirándulni sokszor nehéz elindulni, de ha egyszer rászánjuk magunkat és kellemes társaságot is találtunk a szabadidős tevékenységhez, akkor már semmi nem állhat az utunkba, hogy nyakunkba vegyük a világot!

(Nyitókép: pixabay.com)

Ezek is érdekelhetnek