Ritka csontnak ellenszere

Csaknem egymillió honfitársunkat gyötri a csontritkulás. A csontok szerkezete átalakul, ezért fokozottan törékennyé válnak. A korral jár – hangzik el gyakorta, de ne törődjünk bele: mozgással, megfelelő táplálkozással sokat tehetünk ellene.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 08. 22. hétfő2011. 08. 22.

Kép: Idős néni elhagyja a lakását Egy közel két tonnás második világháborús bombát találtak egy ferencvárosi épület bontásakor 2008.07.29. fotó: Németh András Péter

Ritka csontnak ellenszere
Idős néni elhagyja a lakását Egy közel két tonnás második világháborús bombát találtak egy ferencvárosi épület bontásakor 2008.07.29. fotó: Németh András Péter

Bár felegyenesedett, ám az ember csontváza és gerincoszlopa máig sem „barátkozott meg” teljesen a terhelés lényeges megváltozásával. Míg régebben csupán 35-40 év volt az átlagéletkor, a csontszövet nagyjából mindvégig kitartott. Ám időközben az átlagos élettartam megkétszereződött, s elkényelmesedtünk és nem mozgunk eleget.

– Életünk első felében csontjaink erősödnek, míg a másodikban inkább a tömegük leépülése jellemző – mondja dr. Varga Zsuzsanna háziorvos. – A folyamat lappangva zajlik: a kezdeti tünet általában a többnyire csak zavaró hát- és gerinctáji fájdalom, a mind inkább eluralkodó fáradékonyság. Később a nyilalló, hasogató érzés ágynyugalomra felerősödik, míg mozgásra megenyhül. Aztán fokozódnak a kínok, a csonttörés egyre gyakoribb. A combnyaktörés különösen veszedelmes: szövődményei az időseknél végzetessé válhatnak.

A csontritkulásban (oszteoporózisban) szenvedők kilenctizede nő. Ennek fő oka a menopauzában bekövetkező változás, amikor a petefészekben csaknem teljesen megszűnik a tüszőhormon-termelés, míg a csontlebontó folyamatok felgyorsulnak. Sőt még korábban, a várandósság alatt a magzat csontjainak egészséges fejlődéséhez nagy mennyiségű kalcium szükséges, ám a terhes nők gyakran figyelmen kívül hagyják a szervezet ebbéli megnövekedett igényét, s ezzel saját csontozatukat gyengítik.

Indokolt orvoshoz fordulni, ha kisebb balesetkor is törés következik be; görbül a hát; csökken a testmagasság; a menopauza korai megjelenésekor; fekélyes vastagbél-gyulladástól vagy a tápcsatornát kikezdő Crohn-betegségben szenvedőknek; ágyhoz kötött életmód esetén; tartós szteroidkúra után. A háziorvos fizikális vizsgálatot végez, s ha felmerül a csontritkulás gyanúja, beutalót ad a reumatológiára.

A diagnózis felállításához laborvizsgálat következik, ellenőrzik a vese- és májfunkciót, a kalcium-, foszfor-, magnézium-, alkalikus foszfatáz- (a csontban is előforduló enzim), s szükség esetén a D-vitamin-szintet. Végül elengedhetetlen a csontsűrűség mérése, amivel pontosan kimutatható, hogy a vizsgált csont milyen állapotban leledzik, mekkora az ásványianyag-tartalma.

– A kalcium a csontok épsége szempontjából létfontosságú, ezért a napi bevitelnek el kell érnie az 1000-1500 mg-ot. Naponta egy liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztása ajánlott – figyelmeztet Varga doktornő. – De a D-vitamin is nélkülözhetetlen a csontok egészsége szempontjából, mert serkenti a kalcium felszívódását a tápcsatornából, illetve a csontokba épülését.

A megelőzéshez és a kezeléshez a kalciumot és D-vitamint tartalmazó kombinált készítmények a legalkalmasabbak. A napfény, a zöldségek és gyümölcsök is jótékony hatásúak, míg a dohányzás, alkohol, kávé, szénsavas üdítő sokat árthat.
S ami a leginkább megszívlelendő tanács: napi harminc perc mozgás (torna, séta) csodákra képes! Ennek során inger éri a csontokat, melynek hatására szövetei vérellátása javul, a csontfelépítésért felelős sejtek pedig aktivizálódnak.