Szabaduljon meg a fantomhangoktól!

Becslések szerint ma hazánkban csaknem félmilliónyian hallanak fantomhangokat. Az állandó fülzúgás (tinnitus) rendkívül zavaró: a morajlás, csengés, sípolás miatti súlyos lelki megterhelés az összpontosítás csökkenéséhez, alvászavarhoz vezet, de kísérheti depresszió és félelemérzet is.

Élet-egészségBudai Horváth József2011. 08. 25. csütörtök2011. 08. 25.
Szabaduljon meg a fantomhangoktól!

A tinnitus leginkább egyes kórképek kísérőjelenségeként, néhány gyógyszer mellékhatásaként, hirtelen fizikai-lelki megrázkódtatást követően jelentkezik.

– Akármi is a kiváltó oka – zajártalom, időskori halláscsökkenés, gyógyszerek, stressz –, a fültől a hallókéregig történő jelátvitel zavart szenved, megszakad. A hallókéreg érintett területén lévő idegsejthálózat a jel kiesésére úgy tesz, mint a zongorabillentyű, amelyik anélkül ad hangot, hogy a zenész leütötte volna – magyarázza dr. Borsi Máté, a fővárosi Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő orvos-igazgatója. – Az egymás közelében található idegsejtek egymásra hangolódnak, működésük összhangba jön, s együttesen új, mások számára hallhatatlan hangot hoznak létre. Az állandó fülzúgás rögzül, az agy pedig megjegyzi e hangot.

A németországi Jülichi Kutatóközpont új terápiás eljárást fejlesztett ki a legalább hat hónapja fülzúgásban szenvedők számára. Az úgynevezett „akusztikus CR®-neuromoduláció” már Magyarországon is elérhető a Tinnitus központban. A módszer nem gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás vagy zeneterápia.

A fülön keresztül közvetlenül a kóros hang keletkezéséért felelős agyi területet kezelik a gyufásdoboz méretű, programozott hanggenerátor segítségével. Az eljárás a tervek szerint rövidesen több nagyvárosunkban is hozzáférhetővé válik.

Ezek is érdekelhetnek