Szerencsés peches

Túljutottam a háromhetes kezelés egyharmadán. Meg az első reggelen, amikor úgy ébredtem, hogy nem éreztem pocsékul magam. Nem tudom eldönteni, hogy a napjaimban mit ront el az antibiotikum, és mit a borrelia baktérium. S mit e kettő küzdelme a szerveimben.

Élet-egészségKirály Farkas2011. 08. 26. péntek2011. 08. 26.
Szerencsés peches

A nyárinátha-szerű tüneteket (orrdugulás, fejfájás) a fertőzés okozza, a Lyme-kór egyik ismertetőjelének tartják. Hogy egyszerre vagyok álmos meg zsémbes, ehhez talán a betegségtudat is hozzájárul: annyi minden megfordult már a fejemben e kór kapcsán. Érzem, hogy az ízületeimben harc folyik minden sejtért – vagy legalábbis azt hiszem, hogy érzem… Kisgyerekeknek való, 50+ faktoros fényvédő krémmel kenegetem magam, mivel a doxiciklin (ez a Lyme-kór leggyakoribb gyógyszere) a bőr fényérzékenységét okozza, s a fránya ultra¬ibolya-B sugár még a ruhán is áthatol. Ezenfelül ajánlott kétórás különbséget betartani a pirula bevétele és a tej, tejtermékek, kalciumos gyümölcslevek fogyasztása között – miközben a joghurt/kefir védi meg a bélműködésem a gyógyszer kellemetlen mellékhatásaitól. S ha innék egy sört, annak alkoholmentesnek kellene lennie, különben hiábavaló a kezelés.

Milyen peches vagy! – jegyezte meg több ismerősöm is. Ám lássuk csak, mi történik azokkal, akiket nem kezelnek. Több hónap, de akár egy év, évtized után a betegek mintegy felének ízületi, elsősorban térdgyulladása lesz. Kevesebbjük idegrendszeri rendellenességekkel küzd: hangulatbetegséggel vagy a beszéddel, emlékezettel, alvással kapcsolatos problémákkal. Számos beteg számolt be lisztérzékenységről, a minimális alkoholfogyasztás kibírhatatlan utóhatásairól. S persze minél később ismerik fel a kórt, annál nehezebben gyógyítható. Becslések szerint több százezer fel nem ismert Lyme-kóros személy lehet közöttünk.

Az előzőek fényében jobb kedvemben akár szerencsésnek is tarthatom magam.

(Folytatjuk)

Ezek is érdekelhetnek