Visszanőtt a postás koponyája

Visszanőtt a koponyacsontja egy idős férfinak: Gordon Moore-ból még az ötvenes években, egy balesetet követően operálták ki a homlokcsontját. A csodálatos regeneráció az orvosokat is meglepte.

Élet-egészségRomvári Orsolya2009. 10. 11. vasárnap2009. 10. 11.
Visszanőtt a postás koponyája

Gordon Moore koponyacsontját egy autóbaleset után távolították el, s az ezt követő 50 évben beültetett platinalap védte a férfi agyát. Nemrég fertőzés miatt el kellett távolítani a fémdarabot. A newcastle-i kórház orvosai az operáció során döbbenettel állapították meg: az implantátum alatt új koponyacsontot találtak. A sérült koponyarész teljes egészében regenerálódott, a férfi szemétől egészen a fejtetőig. Az orvosi csodát látva a sebészek úgy döntöttek, hogy nem ültetnek be új fémlapot a volt postás koponyájába.

Hogy valakinek visszanőjön a koponyacsontja, az olyan ritka jelenség, hogy még nem is jegyeztek fel e téren rekordot. A férfi kezelőorvosa, Param Bhattahiri elmondta: bár gyermekeknél néhanapján előfordul, hogy visszanő az eltávolított csont, felnőtteknél ez eddig csak egészen különleges esetben fordult elő – különösen ilyen nagy területen, mint Gordon Moore-nál.

A 72 éves nagypapa örül, hogy megszabadult a platinadarabtól, amelyet szuvenírként szeretne megtartani a fél évszázados együttélés emlékére. Kérésére még nem kapott választ az orvosoktól.

Ezek is érdekelhetnek