Érettebb tinik, kellemesebb szexuális élmény!

A tinik számára a testi érettség megértéséhez, a felnőtté váláshoz, önmaguk elfogadásához nagyban hozzájárul a szülői segítség. De ha ez nem adatik meg, akkor sincs még veszve semmi!

ÉletstílusBalogh Mária2009. 09. 27. vasárnap2009. 09. 27.
Érettebb tinik, kellemesebb szexuális élmény!

Való igaz, hogy a szülők nyújtotta szeretetteljes, intim felvilágosítást semmi más nem pótolhatja. Még akkor sem, ha a mai csemeték nem igénylik a nyakatekert, naiv gólyameséket. A szülő akkor cselekszik helyesen, ha a kezdetektől őszinte kapcsolatot ápol gyermekével, aki így a legkínosabb témákban is hozzá fordul. Azok a tinik azonban, akik ezt nem tehetik meg, nehéz helyzetbe is kerülhetnek.

Ennek megelőzésére a szakemberek többféle lehetőséget is ajánlanak. A tini ambulanciákon és a lányka-szakrendeléseken túl, a Szülészeti Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság immár nyolcadik éve indítja el „A-HA!” Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Programját szerte az országban. Tavaly 600 oktatási intézménybe és legalább 560 ezer diákhoz jutottak el az orvosok, a védőnők és a segítők. Az idén – az iskolák meghívására – kibővített, új programokkal állnak a tinik elé, melyek tartalmazzák a szexuális higiénés tudnivalókat, valamint a szexuális úton terjedő fertőző betegségek ismertetését és megelőzését.

Nagy hangsúlyt helyeznek a lelki egészség javítására, az egészségmegőrzés, illetve -fejlesztés kérdéseire, a serdülővé és a felnőtté válás gondjaira. Az „A-HA!” előadásain alkalom nyílik arra is, hogy aki a családon belüli problémáit nem tudja a szüleivel megbeszélni, diszkrét módon megtehesse azt a szakemberekkel. A tavaly végzett „Intim zóna” szexuális felvilágosító program azt igazolta, hogy a fiatalokban óriási a megbeszélési és tanácskérési igény a párkapcsolatokat, a szexuális kérdéseket, a felnőtté válást,a  fogamzásgátlást illetően. Ezt bizonyítja a program internetes anonim kérdező és beszélgető fóruma látogatóinak a száma is.

A felnőtté válás folyamatában a felvilágosítás, a bizalmas és fesztelen beszélgetés segítheti a tiniket. Azok a fiatal lányok, akik tájékozatlanok és nem kellően elővigyázatosak, előbb-utóbb a sürgősségi nőgyógyászati ambulancián köthetnek ki. Itt elsősorban esemény utáni tablettát kérnek, de rosszabb esetben terhességük művi megszakítására jelentkeznek. Az elmúlt évben több mint 40 ezer abortuszt végeztek hazánkban, aminek 10 százalékát a 18 éven aluli lányok kérték.

Dr. Szikszai Péter szülész-nőgyógyász főorvos régi igazságként szögezi le, hogy a testi fejlettség nem azonos a lelki érettséggel.

– A kislányok ma már hamarabb, akár 10-11 éves korban érnek, s hamarabb kezdenek menstruálni is, ami még nagyobb elővigyázatosságot és figyelmet kíván.  A tinik egy része ráadásul 13-15 éves korában már szexuális kapcsolatot létesít, aminek nem csak terhesség, de fertőzés, gyulladás, sőt akár nemi betegség is a következménye lehet. Súlyosbítja a helyzetet az egymás utánzása, illetve a „csak azért is” kipróbálás vágya. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a teherbe esés, vagy a nemi úton terjedő betegség megelőzésére az óvszerhasználat szolgál, kiegészítve alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettával. Ezt mindenkor nőgyógyászati és laboratóriumi vizsgálat előzi meg, mivel a pirula nem minden esetben és életkorban ajánlott. Ha a fiatalok érettebb lélekkel és tájékozottan állnának a szexuális élethez, akkor valószínűleg az első nemi aktus élménye is sokkal kellemesebb lenne és csökkenne a nem kívánt terhességek, a nemi fertőzések aránya.

Ezek is érdekelhetnek