Kalózvizeken is hajózott

Negyven ország, harmincezer tengeri mérföld, ötvenötezer kilométer. Számokban így vonható meg a villamosmérnöki diplomával rendelkező vitorlásoktató, Méder Áron földkörüli útja, melyet három év alatt tett meg, hat méter hosszú Carina nevű vitorlásával. A fiatalember élményeiről könyvet ír.

ÉletstílusBorzák Tibor2009. 09. 30. szerda2009. 09. 30.
Kalózvizeken is hajózott

– Milyen rekordokat jegyez?
– Nem erről szólt az utam. Talán az mégis érdekes, hogy Európa legkisebb földkerülő hajója az enyém. Minden más vonatkozásban nehéz összehasonlítások tenni.

– Drága mulatság egy föld körüli utazás?
– Európán kívül sokkal olcsóbb az élet, főleg az afrikai, ázsiai, dél-csendes-óceáni vidékeken. Szállásra nem kellett költenem, mivel a hajókabinban aludtam. Élelmiszert nem tudtam annyit vinni, hogy végig elég legyen, halat viszont bármikor foghattam. Nagyobb kiadásom a Szuezi- és a Panama-csatorna átkelésekor volt, s egyszer új motort is kellett vennem. Magyarországról eredeti, húsz-harmincéves vitorlákkal indultam el, reggelente toldozgattam-foldozgattam, később le kellett cserélni az egészet.

– Csodabogárnak tartják?
– Egyesek szemében annak tűnhetek, de többen vannak, akik megértik a lelkesedésemet. A vitorlázás nemzetközi kultúrák fölötti szenvedély.

– Mi volt a legnagyobb élménye?
– Mindig más jut eszembe. Az Ádeni-öbölben, a szomáliai kalózok térségében vitorláztam márciusban, ahol áprilisban megtámadtak egy francia hajót. Bíztam abban, hogy egy ilyen törékeny vitorlásra, mint az enyém, nem vetnek szemet. Néha a halászok is kalózkodnak, de én barátságos emberekkel találkoztam, halat és csokit kaptam tőlük.

– Járt tiltott helyen?
– Egyiptom partjainál, Safaga közelében egy szűk szoroson akartam átkelni, ám ebben megakadályozott a haditengerészet. Mint kiderült, katonai bázisra keveredtem. Hajómat behúzták a kikötőbe, ellenőrizték a papírjaimat, ott kellett töltenem az éjszakát. Nem is bántam, mert legalább biztonságos helyen horgonyozhattam.

– Volt nélkülözésben része? Hiányoztak a lányok, vagy a nagyi töltött káposztája?
– Alapvetően nem hiányzott semmi. Mivel szeretek főzni, elláttam magam, de az ételek nem annyira fontosak számomra. Lányok meg mindenhol vannak a világban, csak a kulturális különbségeket kell leküzdeni. Panamától negyven napig hajóztam Galápagosra, ez volt a leghosszabb utam. De egy percig sem éreztem magam magányosan.

– Mire tanította a nagy út?
– Hogy több szeretet legyen bennem. Harmóniában vagyok magammal. Most itthon keresem az újabb kihívásokat, a vitorlázás pedig megmarad hobbinak.

További információkért és képekért keresse fel Méder Áron honlapját.