Pénzhez jut a Tenkes vára

Első körben támogatta a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség a Siklós-Mohács turisztikai tengely elnevezésű 1,3 milliárd forintból megvalósuló komplex turisztikai fejlesztésre irányuló pályázatot.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 08. 16. vasárnap2009. 08. 16.
Pénzhez jut a Tenkes vára

Amennyiben a döntést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is jóváhagyja, akkor a fejlesztés 80 százalékos európai uniós támogatást élvez majd. Ezt Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) igazgatóhelyettese mondta el a dunántúlinapló.hu-nak. A Duna-Dráva Nemzeti Park, Siklós és Mohács önkormányzata közös projektje révén teljesen megújul a Mohácsi Történelmi Emlékhely, ahol kiállítások rendezésére is alkalmas látogatóközpont, történelemórák megtartására is lehetőséget nyújtó tanösvény, s egyebek mellett kávézó is helyet kap.

Az évente 82 ezer látogatót fogadó siklósi várat több forrásból szeretnék vonzóbbá tenni. A Norvég Alaptól korábban elnyert dotációnak köszönhetően 901 millió forintból az építmény kiállító helyiségeit újítják fel és bővítik ki, a most tervezett komplex turisztikai programmal pedig fejleszthetnék a látogatási útvonalakat, ezen belül sor kerülhetne a barbakán, a felhajtóhíd, a Dorottya-kert, a várkápolna belső tereinek felújítására és egy látogatóközpont kialakítására is.

Mohácson vízi sporteszköz és kerékpárkölcsönzőt nyitnának, új játszótereket építenének, a Duna-parton partfalrendezésre, sétány-hosszabbításra kerülne sor, sőt, még a régi mohácsi, bólyi pincék rekonstrukciójára is jutna pénz. Buchert Eszter azt mondta: bíznak pályázatuk sikerében, amit az is bizonyít, hogy szakemberek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével a siklósi vár kápolnájában már megkezdték a restaurálási és falkutatási munkákat. (fotó: www.siklos.hu)

Ezek is érdekelhetnek