Gazdálkodás

Hirdetés – Ma reggel 9 órától várja a látogatókat a legrangosabb hazai agrárkiállítás a virtuális térben. A rendezvényre regisztrációt követően díjmentes a belépés!
Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy másfél évtizedes adósságot is letudhat az agrárjogalkotás. Talán a legfontosabb, hogy számos akadály hárítható el a birtokrendezés, az öntözés, az adózás és az őstermelői tevékenység újraszabályozásával.
Az Európai Bíróság több mint kétéves tárgyalás után döntött a magyar földforgalmi törvénnyel kapcsolatban. Kimondta, hogy jogsértő az a rész, amely a termőföld esetében 2013-ban – visszamenőleg és kártalanítás nélkül – megszüntette a nem rokon magánszemélyek haszonélvezeti jogát. A magyar kormány szerint az unió a földspekulánsoknak kedvez.
Kevés ma a juhász, a pásztor, a gulyás, egyáltalán a jószághoz értő ember Magyarországon. Nem lett mentőöv az öt éve három egyetemen indított juhászszaktanfolyam sem, így kényszertől vezetve várhatóan hamarosan megjelennek a Hortobágyon, s más pusztákon az első, Mongóliából és Türkmenisztánból érkező juhászok és pásztorok is.
Még egy kis hintőpor, lakk a fényezéshez, körömreszelés, sörényigazítás, az utolsó portalanítás után pedig nagy ölelés – így indultak a kifutóra izmos lovak, felpántlikázott szarvasmarhák, pálcával terelgetett hetyke sertések és gyapjas juhok. A XXVI. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár rendezvényen jártunk, ahol tenyészállatok szépségversenyébe és a háttérben zajló cicomázás kulisszatitkaiba pillantottunk be.
Többet számít a marketing, a vevők lélektani eszközökkel történő lépre csalása, mint a szakmai teljesítmény. Ezt a következtetést vonta le szakmai sikereiből és piaci kudarcaiból Somodi Sándor borász, aki a rendszerváltás után megpróbált az ásotthalmi homokvidéken sikeres pincészetet felépíteni. Sem pénzügyi támogatást nem kapott, sem a homoki borokat sújtó előítéleteket nem tudta igazán megváltoztatni. Visszatekintve küzdelmes, szép és izgalmas volt a természethez ennyire közel élni.
Példátlan összefogás alakult ki a magyar gazdatársadalomban az agrártámogatások megkurtítására vonatkozó tervek hallatára. De mire lesz elég a rengeteg aláírás? Miért érdeke minden, Európában élő embernek, hogy a brüsszeli tervek azok is maradjanak? És miért kell elmennie mindenkinek vasárnap szavazni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nagy István agrárminiszterrel, aki szerint vasárnap el kell menni szavazni Európáért, Magyarországért, a magyar gazdákért és agráriumért is.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.