Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Lehet 600 forintért is kapni egy kiló sonkát, de az gyorsérlelt, és biztosan nem azt az élményt nyújtja, mint például a 2000 forintos parasztsonka. Húsvét csak egyszer van egy évben, ilyenkor, aki csak teheti, ügyel a minőségre.
Kép: Nagykőrös, 2010. március 25. Húsvéti sonkák a Donáth Élelmiszer Kft. húsüzemében. Fotó: Ujvári Sándor
Rengeteg készítmény közül választhatunk, ezért nehéz eldönteni, melyik kerüljön az ünnepi asztalra. A Hússzövetség szakemberei azt javasolják, hogy vásároljunk jó minőségű, hazai árut, s közben olvassuk el a csomagoláson feltüntetett tudnivalókat. Ezt teszik a kiemelt hatósági ellenőrzéseken részt vevő állatorvosok, adó-, munkavédelmi és munkaügyi ellenőrök, akik nemcsak az árusító helyeken, hanem a húsüzemekben is vizsgálódnak.
Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy szerencsére egyre kevesebb hiányosságot tárnak föl. Évről évre nagyobb a rend, botrányokról sem nagyon tudnak beszámolni, az elmúlt évben már csak két húsfeldolgozó működését kellett felfüggeszteni. Tavaly több mint négyszáz húsfeldolgozó üzemet ellenőriztek, ezek közül hatvanhétnél találtak hiányosságokat, amelyek nagy részét figyelmeztetéssel meg is oldottak, és csak kilenc esetben bírságoltak. A húsipari élelmiszereket 44 ezer elárusítóhelyen vizsgálták meg, és a több mint 70 ezer tétel közül csupán négyszáznál nem találtak mindent rendben. Ha jobban górcső alá vesszük a termékek származását, akkor kiderül, hogy a hazai készítményekkel volt a legkevesebb baj, 0,5 százalékos volt a kifogásolt tételek aránya. Az uniós élelmiszerek esetében ez az arány 0,85, míg az egyéb országokból érkező termékeknél 8,6 százalékos volt. A leggyakrabban tapasztalt hiba a hiányos vagy a nem megfelelő jelölés, tehát a termék nem azokat az összetevőket tartalmazza, amit a címkén megadtak. Találtak mikrobiológiai hiányosságokat, és vizsgálták a génmódosított anyagok jelenlétét is. Ez utóbbiak is előfordulhatnak élelmiszerekben, de azokat fel kell tüntetni a csomagoláson.
Kozák Ákos, a GfK Hungária piackutató cég igazgatója elmondta, hogy tavaly több mint 7 százalékkal drágultak a húsok, húskészítmények, aminek hatására csökkent a vásárlási kedv is. Az emberek többsége az olcsóbb, akciós árukra utazik, ezért a hiper- és szupermarketekben nem csökkent, hanem nőtt a forgalom. Viszont kezd megerősödni a tudatos vásárlói réteg, amely előnyben részesíti a kiváló minőséget, a Magyarországon termelt élelmiszert.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu