Gazdanet

Példátlan összefogás alakult ki a magyar gazdatársadalomban az agrártámogatások megkurtítására vonatkozó tervek hallatára. De mire lesz elég a rengeteg aláírás? Miért érdeke minden, Európában élő embernek, hogy a brüsszeli tervek azok is maradjanak? És miért kell elmennie mindenkinek vasárnap szavazni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nagy István agrárminiszterrel, aki szerint vasárnap el kell menni szavazni Európáért, Magyarországért, a magyar gazdákért és agráriumért is.
Vízgazdálkodási kihívások, tájgazdálkodási megoldások – így foglalható össze annak az előadássorozatnak a tematikája, melyet a napokban indított el Kiskunfélegyházán a Szentkúti Kulturális és Turisztikai Egyesület.
ÚGY TŰNIK, immár nincs akadálya a mezőgazdasági területek kétszeres hasznosításának: német kutatások szerint jól megfér egymás mellett – pontosabban alatt és fölött – a szántóföld és a napelempark.
Ez idáig még mindig csak alig borsó nagyságú a meggy a fákon, de máris vészes piaci lehetőségről szólnak a hírek. A mostani terméskilátástól szinte függetlenül egyre nyomottabb árak alakulnak ki: a tavalyi európai termés jó volt, ma alig lehet eladni a fagyasztott és a konzerv meggyet.
MÉG NEM TUDNI, a mostani esők mennyit használnak a hazai búzatermésnek, de az biztos, hogy sok helyütt a túlélést jelenti. Ugyanakkor mintha a legkedvezőtlenebb forgatókönyv kezdene megvalósulni az árakat illetően.
KICSI ÁGAZAT A SPÁRGATERMELŐKÉ, de nagy benne a bizonytalanság. Pedig a sívó homokon is jövedelmező növény lenne, ha a szereplők hatékonyabban tudnák képviselni az érdekeit. Egyelőre segítséget sem kapnak.
AZ UTÓBBI HETEKBEN megugrott az élősertés ára, nagyjából 20 százalékkal kell többet fizetni érte, mint egy évvel korábban. A húsipari cégek más költségei is nőnek, ezért szeretnének árat emelni a hazai boltokban. Azonban egy csapásra az ellenkezőjére fordulhat a helyzet.
A halakat különösen erőteljesen sújtja a globális felmelegedés, mert a vízi élőlények a szárazföldi társaikhoz képest a sokkal kisebb hőmérséklet-változásra is jóval érzékenyebben reagálnak. A változás a magyarországi vizeket és halfajokat is érinti.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.