Gazdanet

Az Agrárminisztérium április 20-án hirdeti meg az új ültetvénytelepítési pályázatot 15 milliárd forintos kerettel. A kiírás az ültetvények korszerűsítését és telepítését segíti, amivel a gyümölcstermelők bő kilenctizede élni akar.
Miközben egy év alatt alig 1-2%-ot emelkedett a nyers tej felvásárlási átlagára, a forint 9-10%-ot vesztett értékéből az euróhoz képest. Nagyjából ez a két tény indokolja a tejtermelők félelmét, illetve az utóbbi időben megfogalmazott aggodalmaikat.
A tél közepén túljutva, a háztáji tyúkok alig termelnek. A nagyüzemi, szabályozott körülmények között nincs a természetből fakadó jelentős tojáshozam-csökkenés, viszont ott a költségek nőttek nagyot. Mindkét tényező a tojás drágulását vetíti előre, amit a termelők már bejelentettek.
El tudnak képzelni egy olyan kúszócserjét, amelyik lilás-kékesszürke kolbászkákat terem, s ezeket még meg is lehet enni? Pedig a mi éghajlatunkon is áttelel, sőt enyhébb teleken még a levelei nagy része is megmarad. Ráadásul igen látványos alakú, a virágzata illatos, az eredeti hazája Japán, Korea, Kína.
Az oroszok és Dél-Amerika, valamint Kína mozgatta a gabonaárakat az utóbbi hetekben. Az első két térség a kínálat szűkítéséről beszámoló döntéseket, illetve híreket adott közzé, az ázsiai ország pedig egyre nagyobb keresletével tornázza fel az árakat.
Hirdetés – Általánosan, ha 2020-ra gondolunk, elsősorban nem a pozitívumok fognak eszünkbe jutni, az élet bármelyik aspektusát vesszük górcső alá. Minden cikk, poszt, vagy sajtóközlemény említés szinten biztos, hogy foglalkozik a világjárvánnyal. Ha globálisan gondolkozunk, nehéz olyan ágazatot mondanunk, amit ne érintene. A mezőgazdaságot és ezen belül szőlőtermesztést inkább gazdaságilag, mint szakmailag érintette a járvány.
Sorozatunk befejező részében azokat a növényeket, növénytársításokat vesszük sorra, melyek szeretik egymás szomszédságát, vagy éppen az egymás utáni termesztésüket.
Sokan csattogtatnák a metszőollót, hallani, hogy a szőlőt, almásokat már metszik a nagyobb ültetvényeken. De egyáltalán, melyik gyümölcsfajokat szabad ilyenkor metszeni?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.