Gazdanet

Gyakran a palántázás nem, illetve nem egészen úgy sikerül, miként szeretnénk: a fiatal növény kipusztul, vagy csak lassan indul fejlődésnek. A kertészkedő pedig bosszankodik, mert a drága pénzért vett, sok ideig és munkával nevelt palántái nem hozták az eredményt. Mi lehet az oka? – vetődik fel a kérdés. Erre keresünk választ cikkünkben.
Az idei vetési időszak után a hatóság nyilvánosságra hozta annak a tesztnek az eredményét, melynek során a szezonban kiskereskedelmi forgalomban kapható tölteni való paprikavetőmagvakat vizsgálta.
A frigópalánta speciális módon előállított és tárolt szamócapalánta. A nyugalmi időszak kezdetekor (november folyamán), fagymentes időben felszedett, meggyökeresedett – gyökérzetük talajtól, illetve lomblevéltől és indakezdeményektől mentes – indanövények, amelyeket kötegelve, fóliazsákokba helyezve hűtőházakban, 1-2 Celsius-fokon tárolnak.
Az utóbbi években egyre több érmelléki gazda termel zöldséget magyarországi konzerv­gyárak és hűtőházak számára. Erdélyi gazdatársulások híján a terményt felvásárló kelet-magyarországi szövetkezetek gazdaintegrációt vállalnak több partiumi település.
Elmúltak a nagyobb fagyok, sokan már ilyentájt elültetik a burgonyát. A nagyobb boltok tele vannak vetőgumókkal, de lehet kapni a piacon is. Mire figyeljünk, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés?
A gyümölcstermő növények virágai fajoktól függően megjelenhetnek egyesével (birs), párosával (kajszi-, őszibarack), vagy virágzatba tömörülnek (az alma bogernyőbe, a körte összetett ernyőbe).
Az idén senki nem maradt el a borsó vetésével, mivel az elmúlt egy hónap hideg és száraz időjárása igencsak vontatottá tette a kelését, fejlődését. A borsó a hüvelyesek családjába tartozó pillangós növény. A borsófajtákkal kapcsolatban sok téves információ lát napvilágot, ezért indokolt a fajták csoportjait áttekinteni.
Hirdetés – A mezőgazdaság és az élelmiszeripar is kihívásokkal teli jövő elé néz, a jelenleg zajló gazdasági változások és az fenntarthatósági törekvések tükrében egyaránt. Ahhoz, hogy a változásokkal teli időszakban is sikeresen álljanak helyt, a hazai agrárvállalkozások számára is fontos lehetőség, ha stabilitási, illetve növekedési céllal beruházásokat és fejlesztéseket valósítanak meg. Többek között ebben kíván segítséget nyújtani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) programja, az Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá).
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.