Gazdanet

A budapesti Agrárminisztérium támogatásával működik Erdélyben a hatvankét falugazdászt tömörítő hálózat, amely több ezer magyar gazda szaktanácsadását látja el.
Az EU nagyot lépne. 2021-ben az Európai Unióban 15,6 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek az ökológiai gazdálkodás előírásai szerint. Továbbra is Franciaország állt az első helyen 2,8 millió hektárral, amit Spanyolország (2,6 millió), Olaszország (2,2 millió) és Németország (1,8 millió hektár) követett. Az Európai Unióban az ökológiai gazdálkodással művelt területek aránya az összes mezőgazdasági terület 9,6%. Ezt a szintet tervezi az EU 2030-ra átlagosan 25%-ra feltornázni az új Közös Agrárpolitika szerint. Ez nagyon nagy lépés volna és rengeteg kérdést vet fel.
Az elmúlt hetekben már előre féltem tőle, és a mai napig tartom magam ahhoz, hogy a korábbra várható gyümölcsfavirágzás miatt a következő két hónapban sorra fagykárt szenvedhetnek a fák. Akadnak viszont fogások, melyekkel védekezhetünk.
Négy napos rendezvénysorozattal várja idén az érdeklődőket az agráriumot bemutató AGROmashEXPO. Szakmai bemutatók, pódiumbeszélgetések kínálata, az izgalmas PREGA AgRobot Show, valamint egy különlegesség, a Lengyel–Magyar Agrár – Élelmiszeripari Innovációs fórum is része a programoknak.
Az agrártárca megtoldotta az öntözésfejlesztési pályázatokra jelentkezés határidejét, ugyanis 20 milliárd forint megmaradt a most kifutó konstrukcióban.
Egy kert életében az őszi szezon az egyik legfontosabb időszak. A hideg elleni védekezés, a téliesítés és a következő évre való felkészülés egyaránt elengedhetetlen, ha tavasszal egy szép kertet szeretnénk.
Alig telt el 200 év azóta, hogy Fazekas Mihály megírta egy szóbeli regére alapozva a mindenki által ismert és kedvelt Lúdas Matyi elbeszélő költeményét. Aki a múlt héten ellátogatott Kiskunfélegyháza főterére és főutcájára, a XXIII. Libafesztiválra, az a rengeteg sátor között bizony sok száz méteren olyan vastagságú platánok alatt hűsölhetett, mint amilyeneket Döbrögi uram ölelgetett a híres történetben.
A Balaton környéki szőlőhegyek beépítése visszafordíthatatlan folyamat, amely nem csak a bortermelés minőségét veszélyezteti – véli dr. Laposa József tájépítész, borász. Az „Év Balatoni Háza” pécselyi rendezvényén tartott előadásában arra is kitért, már csak nagyon erős jogi szabályozással és ellenőrzéssel lehetne a hagyományos szőlőhegyeket megmenteni az utókornak.
Mi az aszály oka? Hogyan lehet megtartani a vizet a tájban? Hogyan tekintsünk a belvízre és az árvízre? Ezekre a kérdésekre is választ adott nekünk Balogh Péter gazdálkodó geográfus, aki munkatársaival nyilatkozatot fogalmazott meg és adott közre a szakmai és a politikai vezetők számára az egyre sürgetőbb helyes vízgazdálkodás érdekében. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke hangsúlyozza: ahogy a pénz mozgatja a gazdaságot, úgy mozgatja a víz az életet a körforgása által a tájban.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.