Gazdanet

Az ország legtöbb részén már leálltak a kombájnok, véget ért a kalászosok, a repce, az aprómagvak aratása. Csak a néhány tízezer hektáron termesztett szója vár vágásra, de a napraforgóra és a kukoricára is készülődnek a gazdák – az őszi vetéshez hasonlóképpen.
A Coop Rally a magyarországi élelmiszer-feldolgozás egyik legfontosabb éves seregszemléje. Ezt Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára mondta azon budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a verseny 2019. szeptember 4-ikén 14. alkalommal elstartol.
Tinédzserként nem volt kedvére való a facsemeték nevelése, mégis ez lett a hivatása. Édesapja példáját követve ősi gyümölcsfajtákkal foglalkozik, faiskolája mára országos hírűvé vált. Rosznáky-Barna Pétert Kecskemét melletti birtokán kerestük fel.
Az elmúlt másfél hétben kitört a dinnyeháború. Mondhatni, hogy a szokásos, hiszen szinte minden évben eljön az idő, amikor valamelyik nagy értékesítő kereskedelmi hálózat a lélektani határnak számító 100 forint alatti áron kínálja e finom gyümölcsöt.
Harmincöt éve tanyagazda. Nagy István törteli birtokán egyebek közt pásztorló állattartással és tejelő tehenészettel foglalkozik. Tevékenységét sokszor elismerték már, szerepelt a legjobb agárszakembereket kereső versenyen, legutóbb pedig bekerült az év legfigyelemreméltóbb tanyái megméretés döntőjébe.
Azaz már fogyaszthatjuk a szilvát, amit egyelőre nyersen érdemes, később pedig koncentrálhatunk a befőzésre is.
Augusztus vége felé már a szüretre gondol az ember, ahogy a szőlőtőkék mellett gyalogol. Mit érdemes tudnunk a régi magyar szőlőfajtákról?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.