Gazdanet

Egyelőre az árak növekedése uralja a sertéspiacot, a tavaszi kilátások tovább javultak az óriási kínai importigény miatt. Itthon is legalább 15-20 százalékos az áremelkedés a henteseknél.
Elképzelhető, hogy nem egy, hanem két évet csúszik az új uniós agrárpolitika bevezetése. Akár 2023-ig eltarthat, mire új támogatáshoz jutnak a gazdálkodók. Az agrártárca már most azon dolgozik, hogy az átmeneti időszakban is elegendő pénz álljon rendelkezésre az egyre nagyobb üzletnek számító élelmiszergazdasági fejlesztésekhez. Többek között erről beszélgettünk Nagy István agrárminiszterrel.
Hatalmas kőolajvagyon rejlik Baranya megye aprófalvas déli vidékén, a pettendi és istvándi mezők alatt. A légkondicionált konténervárosok már felépültek, a fúrótornyok, átemelők mellett gázfáklyák lobognak, a fellelő amerikai–magyar vegyesvállalat ezernyolcszáz méteres mélységből termeli ki a drága ásványkincset.
Június első hetében a hideg, esős idő miatt még mindig hullott a meggy a fákról nemcsak a házi kertekben, hanem a profi ültetvényeken is. Lehet, hogy már nem az eddig becsült 30, hanem 50 százalékos lesz a terméskiesés.
Az együtt főzött lekvár képes úgy összeragasztani két vagy több embert, mint a mogyorós puszedli két felét – vallja Saly Noémi. A teli spájz még mindig a kiszámíthatóságot jelenti, a befőzésben ott lapul az ennivaló megbecsülése.
Aki nem tudja, hogy éjszakánként hová tűnik a kertjében a nőszirom (írisz) leveléből egy-két centis darabka, most figyeljen: nem a sokak által vádolt csigák tehetnek arról, hogy a kardpenge formájú levelek csúfossá válnak.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.