Csokit vagy csalunk!

Nem lehet trükközni ezután a tejcsokoládé kakaótartalmával az Európai Bizottság kutatóközpontjának köszönhetően. Az eljárást, amivel megállapítható a növényi zsírok mennyisége a csokiban, nemzetközi szinten is elfogadták.

GazdanetIlijin Kinga2010. 01. 13. szerda2010. 01. 13.
Csokit vagy csalunk!

Leszámol a hamis tejcsokival ez Európai Unió, nem lesz menekvés a kakaóvajat növényi zsírokra cserélő gyártóknak. Hiába van ugyanis érvényben évek óta az összetételt megszabó csokoládé-irányelv, annak betartását mindeddig nem lehetett ellenőrizni. A 2003-ban életbe lépett törvény szerint a tejcsokinak legalább 25 százalékos a kakaó-szárazanyagtartalma, legalább 14 százaléka tejszárazanyag, és összes zsírtartalma 25 százalék felett van. Ez a zsírtartalom elsősorban kakaóvajból és tejzsírból származik, a szabályozás azonban megengedi, hogy legfeljebb 5 százalék egyéb növényi zsír is a csokiba kerüljön. Elvileg.

Csakhogy a gyártók által használt olcsó növényi zsírok kémiai összetétele igencsak hasonlít a jóval drágább kakaóvajéhoz, így aztán mindeddig nehezen voltak kiszűrhetők a csalások. A megoldást az Európai Bizottság kutatóközpontja, a JRC dolgozta ki, eljárásukkal megállapítható, hogy miből mennyi található a tejcsokiban - írta a Népszabadság. A módszer most már nemzetközi szabvánnyá is vált, így szerte a világon használhatják a csokicsalók kiszűrésére.  A szabályokat be nem tartó csokoládékat a jövőben feltehetőleg tejbevonó név alatt kereshetjük a polcokon.

A szigorúbban szabályozott, legalább 35 százalékos kakaó-szárazanyagtartalmú étcsokoládé miatt már korábban sem kellett aggódnunk. A JRC 2004-ben kidolgozta a rájuk vonatkozó, a mostanihoz hasonló eljárást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek