Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem lehet trükközni ezután a tejcsokoládé kakaótartalmával az Európai Bizottság kutatóközpontjának köszönhetően. Az eljárást, amivel megállapítható a növényi zsírok mennyisége a csokiban, nemzetközi szinten is elfogadták.
Leszámol a hamis tejcsokival ez Európai Unió, nem lesz menekvés a kakaóvajat növényi zsírokra cserélő gyártóknak. Hiába van ugyanis érvényben évek óta az összetételt megszabó csokoládé-irányelv, annak betartását mindeddig nem lehetett ellenőrizni. A 2003-ban életbe lépett törvény szerint a tejcsokinak legalább 25 százalékos a kakaó-szárazanyagtartalma, legalább 14 százaléka tejszárazanyag, és összes zsírtartalma 25 százalék felett van. Ez a zsírtartalom elsősorban kakaóvajból és tejzsírból származik, a szabályozás azonban megengedi, hogy legfeljebb 5 százalék egyéb növényi zsír is a csokiba kerüljön. Elvileg.
Csakhogy a gyártók által használt olcsó növényi zsírok kémiai összetétele igencsak hasonlít a jóval drágább kakaóvajéhoz, így aztán mindeddig nehezen voltak kiszűrhetők a csalások. A megoldást az Európai Bizottság kutatóközpontja, a JRC dolgozta ki, eljárásukkal megállapítható, hogy miből mennyi található a tejcsokiban - írta a Népszabadság. A módszer most már nemzetközi szabvánnyá is vált, így szerte a világon használhatják a csokicsalók kiszűrésére. A szabályokat be nem tartó csokoládékat a jövőben feltehetőleg tejbevonó név alatt kereshetjük a polcokon.
A szigorúbban szabályozott, legalább 35 százalékos kakaó-szárazanyagtartalmú étcsokoládé miatt már korábban sem kellett aggódnunk. A JRC 2004-ben kidolgozta a rájuk vonatkozó, a mostanihoz hasonló eljárást.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu