Oltalom alatt az élelem

Magasabb minőségi követelmények, speciális jellemzők és szerves kötődés egy földrajzi területhez: ezeknek a követelményeknek kell hogy megfeleljen az az élelmiszer, ami igényt tart az uniós földrajzi árujelzésre. Az elit csapatnak négy magyar élelmiszer, öt pálinka és számtalan borfajta is tagja.

GazdanetIlijin Kinga2010. 01. 13. szerda2010. 01. 13.
Oltalom alatt az élelem

A földrajzi származás, ha ételekről-italokról van szó, szinte márka-számba megy, gondoljunk csak a pármai vagy a fekete-erdei sonkára, a görög feta sajtra, a bajor sörre. Persze nem csak külföldön készülnek efféle helyi különlegességek, nekünk is van messze földön híres tokaji borunk, gönci barackunk. Mivel ezeket védelem nélkül könnyebb volna hamisítani, mint a középkorban a szentek utcákon árult ereklyéit, az Európai Unió kitalálta az úgynevezett földrajzi árujelzőt. Ennek két kategóriája az eredtmegjelölés (OEM) és földrajzi jelzés (OFJ). Az eredetmegjelölés a szigorúbb: ezek a termékek minden előállítási lépése a meghatározott földrajzi régióban történik, míg a földrajzi jelzésnél elég, ha csak az előállítás egy fázisa kötődik az adott területhez.

Magyarországról elsőként a szegedi (téli)szalámi nyert uniós oltalmat, ezt tavaly követte a hajdúsági torma, a budapesti téliszalámi, a makói (vörös)hagyma. Az oltalom kapuja előtt persze több termék is sorban áll, egytől egyig ismert, hungarikum-számba menő élelmiszerek: a csabai és a gyulai kolbász, a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a magyar szürkemarhahús, a gönci kajszibarack, az alföldi kamillavirágzat és a szőregi rózsatő sorakoznak az oltalomra várók listáján.

Ha már a bevezetésben szót ejtettünk a szeszes italokról, emlékezzünk meg ezekről is, bár rájuk más szabályozás vonatkozik. Ahhoz, hogy a közösség oltalma alá kerüljenek, először nemzeti oltalmat kell kérelmezni, s innen vezet az út az unió-szerte élvezett védelemhez. Utóbbi kategóriába eddig a gönci és a kecskeméti barack-, a békési és a szatmári szilva- és a szabolcsi almapálinka nyert bebocsátást, de a nemzeti oltalom lépcsőfokát már a göcseji körte- és az újfehértói meggypálinka is elérte.

Az unió oltalom alatt álló borait az E-Bacchus nyilvántartásban kezelik. Bár az adatbázist nem sikerült fellelnünk azon az internetes címen, ahol lennie kellene, egy külső forrás szerint abban a következő magyar földrajzi eredetjelzések szerepelnek: Badacsony, Balaton, Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, Bükk, Csongrád, Debrői hárslevelű, Duna, Eger, Egerszóláti Olaszrizling, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Izsáki Arany Sárfehér, Káli, Kunság, Mátra, Mór, Nagy-Somló, Neszmély, Pannon, Pannonhalma, Pécs, Somlói, Somlói Arany, Somlói Nászéjszakák bora, Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj, Tolna, Villány, Zala eredetmegjelölések és az Alföldi, Balatonmelléki, Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Duna melléki, Dunántúli, Duna-Tisza közi, Észak-dunántúli, Felső-magyarországi, Nyugat-dunántúli, Tisza-melléki, Tisza völgyi, Zempléni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek