Januártól állami kézbe kerül a húsminősítés is

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) létrehozza az egységes Országos Vágott-test Minősítő Rendszert (OVMR), amelyet 2012. január 1-jétől az MgSzH felügyel. Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Gazdanet2011. 12. 24. szombat2011. 12. 24.
Januártól állami kézbe kerül a húsminősítés is

A vágómarha és juh, vágás utáni minősítésére vonatkozó adatbázist eddig is a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) működtette. Az új rendszer tartalmazza a vágósertés minősítési adatbázist is, amelyet jövőre a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) helyett a MgSzH kezel – olvasható atárca közleményében.

Az intézkedéssel a szarvasmarha, a juh és a sertés vágás utáni minősítése 2012-től egy rendszerben összpontosul. Az OVMR-ben a hivatal könnyebben ellenőrizheti a vágóállatok vágás utáni minősítését, az állatok nyomon követését a származási helytől egészen addig, amíg a fogyasztó megvásárolja a hústermékeket.

A sertés vágott test minősítés az intervenciós sertéshús felvásárlás alapja, tehát európai uniós kötelezettség. Az OVMR segítségével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pontos adatokkal rendelkezhet majd a vágóhídra került sertések mennyiségéről. Az intézkedés célja a feketegazdaság elleni küzdelem egyik eszközeként, a hatékonyabb ellenőrzés létrehozása,

Az egységes hatósági adatbázis bevezetésével a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a sertés magántárolás támogatásához szükséges ellenőrzéseknél egyszerűen hozzáfér a vágási és minősítési adatokhoz. Csökken a sertést és marhát is feldolgozó üzemek adminisztrációja, valamint könnyen elérhető lesz az Európai Unió által kötelezően előírt jelentésekhez szükséges információ. A sertés termékpálya szereplők egyetértésével új műszerekkel vizsgálják a sertés vágott testek minősítését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek