Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
- Azokon a vágóhidakon, ahol folyamatos az ellenőrzés, nem fordulhat elő csalás: feketén, bizonytalan eredetű állat vágása. Ezek szerint a vágókapacitás 40 százalékát nem ellenőrzik a hatóságok, mert ennyire taksálják a húspiac fekete részét.
Az agrártárca felelős államtitkára szerint „Komoly vágóhíd nem kockáztatja meg, hogy ellenőrizetlen húst dolgozzon fel.” Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár ezzel reagált arra, hogy az ATV vasárnap este bemutatta egy Zala megyei lóexportőr történetét. Az ügyet ismeri a tárca, de addig nem nyilatkozik, míg a vizsgálatok tartanak.
Kardeván inkább kijelentette, hogy azokon a vágóhidakon, ahol folyamatos az ellenőrzés, nem fordulhat elő csalás: feketén, bizonytalan eredetű állat vágása. Akkor viszont ezen logika alapján baj van a hatóság munkájával, rendszeresen nem ellenőrzik a vágókapacitás 30-40 százalékát, mert évek óta minden megkérdezett szakember ennyire teszi a fekete húspiac arányát. Vagyis a boltban vett húsok közül minimum minden harmadik ellenőrizetlen!
Ennek ellenére Kardeván Endre a műsorban kijelentette: Magyarországon az élelmiszerbiztonság sokkal jobb, mint a legtöbb uniós országban. Az Európában kirobbant lóhúsbotrány esetében fogyasztóvédelmi problémáról, és nem élelmiszerbiztonsági problémáról van szó
És az államtitkárnak volt egy másik érdekes kijelentése, melyet biztosan jó szándékból tett, de vitára ad alkalmat. Azt mondta, „Aki megbízható magyar élelmiszert vásárol, annak nem kell attól tartania, hogy romlott termék kerül az asztalára.” No már csak azt kellene valahogy eldöntenie a szegény vásárlónak, hogy melyik a magyar, aztán hogy melyik a megbízható termék. Mert egyikre sem képes az egyszeri halandó vásárló. A termékekre nem kell ráírni, hogy melyik országból származik, s a boltokban, áruházláncokban sem lehet biztos az ember. Mert ugye nem hiszi senki, hogy az itthon egy évben levágott 4 millió sertés 30-40 százaléka mind az ellenőrizetlen, kicsi, vagy közepes húsipari cégekhez, vagy a garázsboltokba jut csak el! Nem, szakmai berkekben nyílt titok, hogy a legnagyobb hazai üzletláncok is terítik a fekete húst.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu