Túl sós és zsíros a péktermékek harmada

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) sütőipari termékeket ellenőrzött: a vizsgált nyolcvanféle termékből harmincnál merült fel kifogás a nem megfelelő só- és zsírtartalom miatt.

GazdanetO. Horváth György2016. 09. 08. csütörtök2016. 09. 08.

Kép: Pékség Heves pekseg kenyér kenyer péküzem kemence péksütemény 2013.07.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Túl sós és zsíros a péktermékek harmada
Pékség Heves pekseg kenyér kenyer péküzem kemence péksütemény 2013.07.10. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei az élelmiszerkönyi előírások figyelembevételével laboratóriumi körülmények között vizsgálták többek között azt, hogy a termékeknek - jellegüktől függően - megfelelő-e a só, cukor és zsírtartalmuk - közölte a NFH a napi.hu szerint. A mindenki által rendszeresen fogyasztott sütőipari termékeket, kenyereket és péksüteményeket vizsgáltak. Az utóbbi termékcsoportba tartozik többek között a vajaskifli, a vizes zsemle, a tejeskifli és a finom pékáru is.A 80-féle vizsgált termék között szerepelt 31-féle kenyér és 49-féle péksütemény.

A 31-féle kenyér közül 9 esetben, a 49-féle péksüteményből pedig 21 esetben merült fel kifogás. A legjellemzőbb probléma a túl magas - megengedett határértéken felüli - sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem megfelelő arányát állapították meg. A vizsgált termékek között vannnak például Jókenyér-termékek, és a Tesco, Lidl, Penny Market, Spar, Príma Pék, Ceres, Fornetti, Turul Pékség és Karancs Pékség által forgalmazottak, illetve gyártottak.
Hogy mely termékkel voltak és milyen kifogások, azt itt tekintheti meg!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek