Kertésznaptár: Faszénnel ízesebb

KERTÉSZNAPTÁR (aug. 4–10.)

GazdanetValló László2017. 08. 04. péntek2017. 08. 04.
Kertésznaptár: Faszénnel ízesebb

- Kerti sütögetésünk egyik fő célja, hogy olyan különleges ízű és zamatú ételekkel álljunk elő (például, ha a barátainkat akarjuk megvendégelni), amilyenben nincs részünk a mindennapi étkezésben. A gasztronómusok közül (is) sokan látják úgy, hogy a faszenes grillezésnél nincs jobb módszer arra, hogy igazán különleges, ugyanakkor természetes ízt adjunk a vendégváró fogásoknak. A faszenes grillsütő jobban is illik a kerti környezetbe, mint például a gázgrill – igaz viszont, hogy használata komoly gyakorlati ismeretet igényel, mivel a hőfok ez esetben nehezebben szabályozható. A faszenes gömbgrill pedig azért lehet jó választás, mert a zárt térben az étel hamarabb megpuhul és a faszén füstös aromája is jobban érvényesül. Fontos tudni, hogy csak akkor kezdjük el a sütést, ha a szén már parázslik, vagyis izzóan vörös lett, és a felületét vékony szürke hamuréteg borítja. A zöldségfélék közül nagyon sok grillezhető, a kelbimbót, karalábét, zellergumót, sárgarépát és krumplit azonban tanácsos előbb vízben félig megfőzni, mert így hamarabb megsül.

- A leszüretelt gyümölcsfák alját tisztítsuk meg a lehullott (fertőzött) gyümölcsöktől, a letört, behasadt ágakat vágjuk vissza az ép részig, a sebet kezeljük. (Az idén sok kertben rekordterméssel fizetett a kajszibarack, ám a rengeteg gyümölcs súlya és a gyakori, viharos szél számos ágat letört.) Már most vágjuk ki a letermett és száradó málnavesszőket, mert ezek fertőzések forrásai.

- Tovább díszlik a szobai vázában a kertünkből vágott virág, ha a szárából kétcentis darabot lemetszünk, és úgy tesszük vízbe. A szár szállítószövetei ugyanis lemetszve a levegőn eltömődnek, de a friss visszavágással (főként, ha azt víz alatt ejtjük meg) újra képessé válnak a víz felvételére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek