2021-ben a hatékonyság a fókuszban

Nagy kérdés, hogy mi lesz az afrikai sertéspestissel, a madárinfluenzával és a koronavírus-járvánnyal.

GazdanetO. Horváth György2021. 02. 09. kedd2021. 02. 09.

Kép: Fejés Lajoskomárom tejtermelö üzem tej tehén borjú 2013.09.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

2021-ben a hatékonyság a fókuszban
Fejés Lajoskomárom tejtermelö üzem tej tehén borjú 2013.09.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A Takarék AgrárTrend Index értéke 2020 utolsó negyedévének végén 31,8 pontra emelkedett a 48 pontos skálán, ami 1,3 ponttal magasabb az előző negyedévinél. A várakozások jellemzően a növénytermesztési termékpályákon emelkedtek, viszont azokban az állattenyésztési ágazatokban, ahol magas a vásárolt takarmánytól függőség (baromfi, sertés, tojás), pesszimistábban látják a 2021-es évet a gazdálkodók.

A Takarékbank agrárügyfeleinek december végi megkérdezése alapján készült összegzésben a hitelintézet elemzői megállapították, hogy a szántóföldi növénytermesztőknél a kibocsátási árak lényegesen nagyobb mértékben nőttek, mint a költségeké, ami jótékonyan hatott a jövedelmezőségükre.

A tavaszi fagy azonban a gyümölcstermesztőknek jelentős terméskiesést okozott, ami miatt egy év alatt 20-30 százalékos drágulás következett be. A tojáságazatban továbbra is kielégítő felvásárlási árakról és keresletről számoltak be az ügyfelek, de a takarmányárak emelkedése már az utolsó negyedévben is rontotta a jövedelmezőséget.

A tavalyi esztendő utolsó negyedében kirajzolódtak az idei várakozások. A Takarékbank az élelmiszer-gazdaság 3–6 százalékos bővülésével számol. Úgy kalkulálnak, hogy júliustól a belföldi turizmus részlegesen újraindul; az élelmiszerárak inflációja (elsősorban a magas bázis miatt) az első félévben lassul, némi áremelkedésre az év második felében lehet számítani; az élelmiszer-kiskereskedelem legalább a tavalyi év szintjén fog teljesíteni.

A 2020-as év sikerének kulcsa az alkalmazkodás volt, míg az ideié a hatékonyság lehet. Nagy kérdés, hogy mi lesz az afrikai sertéspestissel, a madárinfluenzával és a koronavírus-járvánnyal. A tavaly elindult folyamatok az első félévben kitartanak, a magas növényitermék-árak miatt például a malom-, a takarmány- és a pékipar drágításra kényszerül. Az állattenyésztők helyzete nehéz lesz a magas takarmány- és az alacsonyra várható élőállat-, tojás-, tejárak miatt.

Ezek is érdekelhetnek