50-60 milliót nyertek az EU-tól a magyar művházak

Még 2009 őszén nyújthatták be azok az úgynevezett integrált közösségi és szolgáltató terek támogatási pályázatukat, melyek lényegét tekintve modern kori kultúrházakként üzemelnek napjainkban. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében az utóbbi négy és fél alatt országszerte 725 ilyen vidéki központ fejlesztése indult el, 427 készült el.

GazdanetO. Horváth György2014. 03. 13. csütörtök2014. 03. 13.

Kép: Fotó: Kállai Márton

Fotó: Kállai Márton

Jogelődje és a mostani Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jelentős kulturális intézményfejlesztő programot hajtott végre az elmúlt négy és fél évben: uniós közösségi forrásból, pontosabban 24,6 milliárd forintból 725 művelődési ház újult meg a vidékfejlesztési program keretében. Az eredetileg 25,4 milliárdos kerettel meghirdetett pályázat mostani összegzésében V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára a III. Országos IKSZT (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) szakmai találkozón elmondta: a támogatás legnagyobb hányadát, mintegy 15 milliárd forintot az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program keretében 635 település nyerte el, 427 településen pedig már megkezdte működését egy-egy IKSZT. Utóbbiak a településeken közösségformáló erővé váltak. Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) vidékfejlesztési igazgatója, főigazgató-helyettes az MTI-nek elmondta: e létesítményekben kaptak helyet a mindennapi közösségi szolgáltatások, például az e-Magyarország Pontok, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) tájékoztató pontjai, de elérhetők itt a falugazdászok, a szociális munkások, valamint több településen a posta és a könyvtár is. Egy-egy létesítmény 50-60 millió forintnyi támogatást kapott.

Legutóbb, a napokban az új kultúrházak egy része könyvtárként is funkcionálni fog. Tegnap együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel, valamint a Könyvtári Intézettel a már több mint négyszáz vidéki kistelepülésen működő Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) által vállalt könyvtári szolgáltatások működtetéséről.

 

Ezek is érdekelhetnek