Aggódnak és készleteznek

NAGYJÁBÓL egy hónap van vissza, hogy a britek kilépjenek az Európai Unióból. De még senki nem tudja, ez milyen feltételekkel és mekkora káoszt okozva megy végbe. Mind a szigeteken, mind a kontinensen megszenvedhetik az elszakadást. Mi, magyarok is.

GazdanetO. Horváth György2019. 03. 02. szombat2019. 03. 02.

Kép: Farmers Pip Simpson (L) and Hannah Towers (C) collect lambs to be sold at auction from their farm in Troutbeck village in the Lake District National Park, near the town of Ambleside, northern England on August 30, 2018. (Photo by OLI SCARFF / AFP), Fotó: OLI SCARFF

Aggódnak és készleteznek
Farmers Pip Simpson (L) and Hannah Towers (C) collect lambs to be sold at auction from their farm in Troutbeck village in the Lake District National Park, near the town of Ambleside, northern England on August 30, 2018. (Photo by OLI SCARFF / AFP)
Fotó: OLI SCARFF

Lényegében két szavazás miatt alakult ki a mostani helyzet. Az elsőre néhány éve került sor, amikor a britek nagyobb része úgy voksolt, hogy inkább az unión kívüli életet választja. Viszont az ezt követő tárgyalások olyan megállapodást hoztak, amit a brit parlament nem fogadott el. Most tehát, alig egy hónappal a március végére várható kilépési dátum előtt, azt láthatjuk, hogy egyre nagyobb a káosz, ami még fokozódhat.

Ha csak az élelmiszer-gazdaságot nézzük, ott szinte mindenki válságról beszél. Egyrészt a britek az élelmiszerhiánytól tartva megkezdték a készletezést, egy sor cikkből felhalmoznak. Ugyanis Nagy-Britannia ellátása nagyban függ a kontinenstől – és fordítva: az EU-tagországok óriási exportot bonyolítanak le a szigetországgal. S ez változik meg drámaian egy hónap múlva: ha addig nem sikerül valamilyen normális megállapodást mindkét fél részéről elfogadtatni, akkor megszűnik a vám nélküli kereskedelem, kemény sarcokat kell fizetni – egyes terméknél akár 40%-ot is – a Nagy-Britanniába bevitt uniós árucikkekért. Egyes sajtfélékre 42–46, a marhahúsra 40, a paradicsomra 21, a gabonákra 30–53%-os importvámot kell majd kivetni. Ez már önmagában is drágíthatja az élelmiszert, de a font gyengülése szintén ezt okozza, és már a hiány említése is felfelé pörgeti az árakat. Ha a britek megállapodás nélkül vagy a „keménynek” mondott változattal lépnek ki az EU-ból, ez határellenőrzést, vámolást, adminisztrációt jelent az áruszállításban, ami lassítja a folyamatot, s önmagában is fennakadást okoz az ellátásban. A dolog viszonos, tehát az Egyesült Királyság agrárgazdasága termékei is nehezebben és drágábban juthatnának el az uniós piacokra. Ez egy sor terméknél – a drágulás miatt – versenyképtelenséget is jelentene, azaz az eddigi kivitel leállna vagy minimálisra mérséklődne, ami a brit gazdáknak óriási károkat okozna a báránykivitelnél, de a marhahúsnál is.

Európai részről egyes ágazatokban a három évvel ezelőtti válságnál is nagyobb alakulhat ki, de még az Oroszország által bevezetett embargós helyzetet is meghaladóan. A tejágazatban, a baromfiszektorban, a borágazatban, a malátaiparban biztosan túltermelési válsággal kellene számolni, mert az eddigi igen jelentős brit vásárlások egy része megszűnne. Emiatt ezekben az ágazatokban – de a zöldség- és gyümölcspiacon is – túlkínálat és így áresés várható bizonyos ideig. Folynak a becslések, vajon mennyi kár keletkezik. A németek szerint a kemény kilépésnél akár a szigetországba irányuló exportbevétel fele is elveszhet, ami 2,5 milliárd euró – 700-750 milliárd forintnyi – értékű árutömeg, s egy pillanat alatt a német és a többi EU-piacokra zúdulhat.

A brit kormány persze próbálja tompítani a kialakulóban lévő válságot, külön támogatásban akarja részesíteni a farmereket, de ezeket a pénzeket komoly környezetvédelmi előírások betartásához kötve adná. Ez ellen tiltakozásul jegyezte meg a minap Minette Batters, a Nemzeti Gazdák Szövetségének elnöke: „Mi nem a Nemzeti Parkőrök Szövetsége vagyunk, és nem is kívánunk azzá válni!”

FOTÓ: OLI SCARFF, AFP

 

Ezek is érdekelhetnek