Árspirál kezdődhet

Aki eddig azt sem tudta, hogy keleti szomszédunk, Ukrajna mezőgazdasága egyáltalán létezik, most bizony naponta hallja a hírekben, tapasztalja a saját pénztárcáján, a boltok árlistáin, hogy mekkora erőt jelent. Az ukrán agrártermelés egy részének kiesése világélelmezési gondot jelent.

GazdanetO. Horváth György2022. 05. 19. csütörtök2022. 05. 19.
Árspirál kezdődhet

A legfrissebb hírek szerint csaknem 25 millió tonna gabona ragadt be Ukrajnában – ekkora mennyiséget két év alatt termel meg Magyarország. A háború miatt leállt kikötők okoznak gondot. Eddig havonta 1-2 millió tonnát tengeren indítottak el az ukránok, most alig 80 ezer tonna jutott el a Dunán a román kikötőkig. Néhány százezer tonna vonaton hagyta el nyugat felé az országot.

Josef Schmidhuber, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének igazgatóhelyettese szerint a magtárakban maradt 25 millió tonnányi gabona – amennyiben a következő hónapokban sem indul útnak – már a nyáron óriási gondot okozhat, mert foglaja a helyet. Márpedig júliusban indul az aratás, az őszi vetésből és a tavaszi gabonákból is elég sokat sikerült megmenteni. Becslések szerint a vetés a korábbi szinthez mérten legalább 75-80 százalékos szintet érhet el, vélhetően a betakarításra is sor kerül ilyen arányban.

Az Ukrajnában rekedt készletek miatt ugyanakkor világélelmezési káosz alakul ki az idén. Nemcsak azért, mert sok ország hiába vár az ukrán búzára, hanem az árrobbanás miatt is. Nincs hónap, hogy az előzőhöz képest ne emelkedne a búza, kukorica, napraforgó, szója, rizs ára. Vagyis az egész Földön egyre csak drágul az élelmiszer, a takarmányok miatt az állati termékek is. A szegényebb lakosok csak kevesebbet tudnak, vagy nem képesek eleget venni belőlük.

– Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, orosz, fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat, tekintet nélkül az Ukrajnában zajló konfliktusra – jelentette ki a minap António Guterres ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanácsban, amely az Oroszország indította háborúval kapcsolatban ülésezett. Ha ez nem történik meg, veszélybe kerül a globális termelésbiztonság. Ezért – a harci cselekmények ellenére – a három ország agrár- és agrokémiai termékei előtt meg kell nyitni a piacokat. Az ENSZ szerint félő, hogy alig megállítható módon fog felpörögni az árspirál, azaz sokak számára megfizethetetlen lesz az élelmiszer.

Világméretű összefogás

A Föld mezőgazdasági nagyhatalmai, köztük az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) székhelyén kiadott közös nyilatkozatában ígéretet tettek arra, hogy garantálják a világ élelmezésbiztonságát. Ebben leírják: „Vállaljuk: együttműködünk annak érdekében, hogy mindenki számára legyen elegendő élelmiszer, beleértve a legszegényebbeket, a legkiszolgáltatottabbakat és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket is.” Ígéretet tettek arra, hogy az élelmiszerpiacokat nem torzítják vámokkal, korlátozásokkal. A helyzet kezelésére hozott sürgősségi intézkedéseknek pedig minimálisan torzítóknak, ideigleneseknek, célzottaknak és arányosaknak kell lenniük. A Világélelmezési Program keretében vásárolt termékekkel igyekeznek elsősorban pótolni a világ mezőgazdasági piacán Ukrajna kieső hatalmas gabona- vagy étolajtermeléséből eredő veszteségeket, és ezeket a termékeket mentesítik az exportkorlátozások vagy tilalmak alól.