Az avar haszna

Már javában tart az őszi levélhullás. A kerttulajdonosok egy része bosszankodik, mert úgy tartja, felesleges nyűgöt, munkát és pénzkiadást jelent a levéláradat. Szerintük ez felesleges „szemét”, holott a kertjük terméke, eldobásával a talajból kivett jelentős tápanyagmennyiséget fecsérlik el.

GazdanetO. Horváth György2021. 10. 18. hétfő2021. 10. 18.
Az avar haszna

Ismét megszaporodtak az utcákon a zöld lebomló zsákok a szemétszállítás napjain. Sajnos a kerttulajdonosok közül sokan nem kezdenek semmit az avarral, ugyanakkor tízezreket költenek tápanyagpótlásra, a talajok feljavítására, a kertjükben lévő növények táplálására, öntözésére. A modernnek mondott kertek többségében nincs komposztáló, sem olyan terület, ahol természetes növényközösség élne a szabadföldön.

Mindenhol gyep, ag­­roszövet, vakondháló, mulcs, térkő, nem akad két négyzetméternyi hely, ahová az összegyűjtött avart felhalmozhatnák. Pedig értékes anyag, érdemes virág- és zöldségágyásaink felületére teríteni akár 5-10 centi vastagon is. Véd a kiszáradástól, a széleróziótól, a hidegtől, a túlságos melegtől. Nem mellesleg pedig heteken belül megindul az alsó réteg bomlása, a talaj felületén humusz képződik.

Tavaszig a levéltömeg fele is eltűnhet e folyamatban. A hasonlóan működő komposztáló hasznosságáról már sokat írtunk: akár több tízezer forintot spórolhatunk, mert tavasszal és nyáron nem kell zsákos földet vennünk, ott lesz a sok saját előállítású komposzt.

Ha okosan kertészkedünk, akkor most a tenyerünket dörzsöljük és örülünk. Az avar egy részét zsákoljuk be, tároljuk. Ha jönnek a nagy fagyok, az érzékeny bokrainkat, fáinkat beboríthatjuk vele. Amikor elmúlnak a fagyok, bontsuk le ezt a védőréteget, hagyjuk szellősen a növényi ágrendszer alját is. Zsákoljuk vissza az avart, s ha megint támadnak a mínusz tíz fok körüli hidegek, ismét takarjunk vele.

Valóban sok munkát ad az avar? Igen, de akadnak praktikák, melyek segítenek ezen. Például a magasabbra állított fűnyíró: ez nem csak felszippantja, de el is aprózza a leveleket, a gyűjtőtartályból pedig egyszerűen zsákokba vagy a komposztálóra, illetve a kiválasztott ágyás tetejére szórhatjuk az avart. Az aprítékot a szél nem viszi szét olyan könnyen, mint a száraz leveleket.

A lombszívó és -fújó gépek között találni olyat, amelyik aprít is. Gereblyézéssel több köbméternyi falevelet is összeszedhetünk, a gyűjtéshez, mozgatáshoz érdemes nagyobb ponyvát használni a talicskázás, zsákolás helyett.

Végül ne feledjük, hogy az avarégetés nemcsak felesleges, hanem tilos is már évek óta! A komposztált avar, még ha beteg, gombás is volt a levél, megfelelő körülmények között gyorsan korhad, miközben akkora hő is keletkezik, ami a legtöbb kórokozó spóráját szaporodásra képtelenné teszi.