• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Az Auchan felélesztette a háztáji disznót

Szerző: O. Horváth György
Mától újdonságként háztáji sertéshúst kínál mind a 19 hazai áruházában az Auchan. A hálózat több mint 40 gazdával kötött szerződést, hogy a hazai hagyományos sertéstartási tapasztalatot ötvözve az élelmiszerbiztonsági előírásokkal, kiváló minőségű háztáji sertést neveljenek.

Boldogok lehetnek a kocatartók, pénzt is fial a disznótartás

A háztáji sertéshúst megkülönböztető logóval ellátva, mind a 19 hazai Auchan áruházban meg lehet vásárolni december 5-től. A program részleteiről az érdeklődők a bolthálózat weboldalán tájékozódhatnak, ahol arról is kapnak információt, hogy az adott a héten a háztáji sertéshúst mely tenyésztők szállították az áruházakba. Emellett minden vásárlónak lehetősége nyílik arra már az áruházban, akár vásárlás előtt, hogy egy kód segítségével a terméken elhelyezett címkéről tájékozódjon, mely tenyésztőktől érkezett az áruházba sertéshús. A hús útja pontosan nyomon követhető, a gazdáktól kezdve tudhatja a vásárló, honnan kerül az asztalra a sertéshús.

A háztáji programban nevelkedett sertések izomzata a nagyobb mozgástér révén fejlettebb, a hús intenzív ízű, ízletes, sütés-főzésre ideális, ezért várhatóan gyorsan megkedvelik a vásárlók. A folyamatosan ellenőrzött tartási és takarmányozási feltételek révén pedig garantáltan kiváló minőségű és hagyományos ízvilágú termékek kerülnek a családok ebédlőasztalára. A több mint egy év alatt előkészített programban kizárólag olyan gazdák vesznek részt, akik sertéseiket háztáji tartási körülmények között nevelik, kifutóban, nagy mozgástérrel. Az állatok tartásánál kiemelt figyelem irányul a takarmányozásra: a sertéstartó gazdák többsége a takarmány jelentős részét maga állítja elő. Követelmény, hogy a 80%-ban kizárólag gabona alapú takarmány nem tartalmazhat semmilyen géntechnológiával módosított összetevőt. A kiválasztott, meghatározott fajtájú malacokat a gazdák közel 1 éves korukig nevelik, a 140-180 kg-os súly eléréséig. A tartási körülményeket több alkalommal ellenőrzik, és folyamatosan nyomon követik.