Drágult a tojás

Kevés a tojás Európában, így aztán egyrészt drágult, másrészt igen jelentősen, csaknem 40 százalékkal megugrott az importja. Egyre több az amerikai, argentin, ukrán és albán tojás a közösség piacain.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 15. szombat2020. 08. 15.

Kép: Tojás tojas Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Drágult a tojás
Tojás tojas Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Magyarországon 12, az unióban 7 százalékkal drágult az év eleje óta a tojás. Kevés van belőle, a kereslet meghatározza a piacot. A belső fogyasztást importtal lehet kielégíteni, nagyon sok tojás kerül a közösség 27 országába az USA-ból, Argentínából, évek óta Ukrajnából, és – meglepő módon – Albániából. A be­hozatal 11 ezer tonnára növekedett.

Az is igaz, hogy eközben az unió jelentősebb, 97 ezer tonnányi tojást adott el harmadik országokba, bár ez csökkenést jelent tavalyhoz képest.

Magyarországon az adatok szerint január óta több mint 12 százalékkal, darabonként 27,1 forintra emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára. Tehát ez még nem a fogyasztói ár, az ennél sokkal magasabb, darabonként 35–55 forint között mozog a minőségtől, elárusítóhelytől, kiszereléstől és termelési módtól függően.

Nagy kérdés a folytatás, ugyanis a prognózisok szerint nem várható nagy termelésfelfutás: Amerikában csökkenést várnak, igaz, ott a fogyasztás mérséklődésére számítanak.

Európai szinten a mostani termelési szint fenntartása valószínű, nagy kérdés azonban, hogy a madárinfluenza őszi megjelenése milyen mértékű állománycsökkenést idéz elő, bár talán legkevésbé a többségében zárt térben tartott tojóállományokat érinti.

Legalábbis a legutóbbi járvány fél évig tartó hazai kártétele ezt a baromfiágazatot kímélte meg a leginkább a pecsenyecsirke-előállítás mellett.