Egyre nagyobb a baj: a tojás után a tyúkhús is lehet méreggel szennyezett!

A földművelésügyi miniszter elrendelte az import baromfihús fokozott ellenőrzését, ugyanis felmerült, hogy nem csak a tojás, hanem a letojt, levágott tyúk húsa is tartalmazhat a hetek óta botrányt okozó fiproninnal.

GazdanetO. Horváth György2017. 09. 07. csütörtök2017. 09. 07.
Egyre nagyobb a baj: a tojás után a tyúkhús is lehet méreggel szennyezett!

A földművelésügyi miniszter elrendelte az import baromfihús fokozott ellenőrzését annak érdekében, hogy a magyar fogyasztókat megvédjék a szennyezett import árutól - jelentette ki Fazekas Sándor agrárminiszter az M1 műsorában. Az Európai Unió (EU) 21 országába jutott fipronillal szennyezett tyúktojás, és fennáll a veszélye annak, hogy szennyezett tyúkhús is piacra kerülhetett. A miniszter szerint az EU élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi rendszerét szorosabbra kell fonni, szigorítani kell az előírásokon, és több ellenőrzésre is szükség van ahhoz, hogy az unió élelmiszer-termelésébe vetett bizalom megmaradjon, helyreálljon. Magyarországon valamennyi tételt ellenőrzik, most szennyezett baromfihús és tojás nincs forgalomban.

Fazekas javasolja, hogy a fogyasztók közvetlenül magyar termelőtől és feldolgozótól vásároljanak baromfihúst, illetve győződjenek meg a termékek magyar eredetéről. A magyarországi hatóság vizsgálatok eredményeiről, az intézkedésekkel kapcsolatos friss információkról, valamint  a termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH folyamatosan http://portal.nebih.gov.hu/fipronilostojasportal.nebih.gov.hu/fipronilostojas.

Ezek is érdekelhetnek